En upptäcktsfärd i Bergmans musikaliska värld

Maria Sidorova och Anita Nyman tolkar verk från bland annat Mozart, Chopin och Beethoven. Bildkollage.

I juli spelas Bergman och musiken i Jokkmokks kyrka. Konserten uppmärksammar musikens roll i regissörens mest uppskattade filmer. 

Den världsberömde filmskaparen Ingmar Bergman har sagt: 

“Om jag var tvungen att välja mellan att förlora hörseln eller synen – då skulle jag behålla hörseln. Jag kan inte tänka mig något värre än att min musik skulle tas ifrån mig.” 

Det kan verka märkligt sett till att han var en bildkonstnär av yttersta rang, och bejublades för de vackra bilderna i sina filmer. Men han pratade ofta om sin stora passion för musiken, och den går att märka i hans alster. Inte bara i det att han använde klassiska stycken som ett komplement till de rörliga bilderna, många filmer har även karaktärer och en handling kopplad till musik. Musik i mörker berättar till exempel om en ung, blind pianist, och i Till glädje möter en flitig violinist svårigheter. 

Filmmusik ligger ofta som en matta i bakgrunden. Du kanske inte märker den, men skulle sakna den om den togs bort – det vill konserten Bergman och musiken belysa. I Jokkmokks Kyrka bjuds alla intresserade på en musikalisk upptäcktsfärd i den legendariska regissörens värld. Föreställningen går igenom vilken musik som fascinerade honom som ung och hur han använde den klassiska musiken under sin karriär.

Deltagarna får lyssna till Maria Sidorovas Harpa och Anita Nymans sång och tvärflöjt. Tillsammans bjuder de på en inblick i Bergmans tankar om musikens källa och ursprung. 

Efter föreställningen kommer åhörarna kunna placera stycken från bland annat: Fanny och Alexander, Vargtimmen, Tystnaden och Kvinnors väntan, och höra musik från giganterna Beethoven, Mozart och Chopin, med flera. 

Kantor i Jokkmokks Församling Maria Engman tycker att det är ett spännande koncept:
– När de flesta ser Bergmans filmer kanske de inte lägger märke till musiken, men den ligger där i bakgrunden och spelar en stor roll för helheten. Det här är spännande eftersom många kommer säkert känna igen styckena utan att riktigt kunna placera dem. Nu får de kunskap om deras koppling till Bergmans alster. 

Konserten spelas den 14 juli klockan 19:00 i Jokkmokks kyrka. 

Källa: Jokkmokks församling