|Färglagt grå oktober| Dimfuktiga, vemodiga oktoberveckor har föregått den karak…

|Färglagt grå oktober|
Dimfuktiga, vemodiga oktoberveckor har föregått den karaktärsdanande och vykortsvackra vintern här vid polcirkeln. Den kommer idag, ja så säger de. Vi har fyllt våra timmar med jakt, jord och folk. Vilt har slaktats, gödsel har spridits och inne i stugvärmen har vi språkat; ja så sa alltid min farfar, och spisat med vänner från när och fjärran. Våra vänner som förlorade en bror. Vår vän som bygger ett hus på hjul. Våra vänner som har skrivit en bok och som har syrat smör åt oss. Vännerna som vi samlade i hembygdsgården för att hylla vår enda granne, tillika svåger. Och så min familj, som tog emot oss med en väleldad sauna och grytorna på spisen, i min farfars timring. Tillsammans körde vi genom Tornedalen för att äntligen få vara nära morfar igen, den äldsta levande i min släkt med hans nittio levnadsår. Om kvällarna blickade vi upp från Kalixälvens strand; Vintergatans mjölkvita band, befriande tankar om vår obetydlighet, universums oändlighet och alla dessa stjärnor i brand. Ja, så har vi färglagt denna grå oktober.

🍅
Och i källaren mognar våra Åkerhultstomater. De gula droppformade “Gelbe Dattelwein” som kära Ivar och hans mamma @sandradeewii skänkte oss, bland mycket annat, är favoriten. En enda planta kan tydligen ge 1200 tomater, rekord enligt @runabergsfroer !

#livet #socialhållbarhet #relationer #vänskap #meningsfullhet #hälsa #familj #odling #odlainorr #tomater #självhushållning #glesbygd #helalandetlever #lantliv #lantligt #mitthem #Lappland #norrbotten #norrland #vuollerim #skriva #swedishlapland #lokalproducerat #ekologiskt #matglädje #mat #frånjordtillbord #hållbarhet #klimatsmart #frivilligenkelhet

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot glesbygdsromantik

Källa: glesbygdsromantik