Finsmakare möttes i Jokkmokk

Det gastronomiska ordenssällskapet Chaîne des Rôtisseurs har varit på besök i Jokkmokk. Foto: Andreas Viklund.

I fredags anlände ett 60-tal medlemmar ur den internationella stekvändarorden, Chaîne des Rôtisseurs, till Jokkmokk för en helg fylld av smakupplevelser och samvaro. Besökarna kom från hela Sverige, och initiativtagare till helgen var källarmästare Kenneth Åkerlund som själv är ordensmedlem sedan 38 år.

Efter incheckning på hotellen på fredagens eftermiddag samlades sällskapet på Ájtte, där de fick en guidad tur genom muséet innan fredagens middag serverades på Restaurang Ájtte. För middagen, fjällröding på norrländskt vis med en lingonparfait som dessert, stod just Kenneth Åkerlund – och måltiden blev mycket uppskattad av gästerna.

På lördagen följde en solig och vacker dag som började på polcirkeln vid E45:an, där Samelandsresor hade arrangerat ett antal aktiviteter. Gästerna fick bland annat åka snöskoter, promenera med snöskor, prova på lassokastning och pimpelfiske. Därefter bjöds sällskapet på en lunch med suovas och renbuljong, något som tillsammans med vinteraktiviteterna var mycket uppskattat. Eftermiddagen avslutades med att alla fick ett polcirkelcertifikat med sig som minne av dagen.

På lördagens eftermiddag besökte sällskapet ett antal lokala företag och butiker, bland annat Sapmi Ren och Vilt, Stoorstålka och Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji. Därefter genomfördes en intronisation på Bio Norden, där ett 20-tal nya medlemmar dubbades in i ordenssällskapet under högtidliga former, under ledning av Chaîne des Rôtesseurs ordförande i Sverige, Carl Wachtmeister. Ceremonin avslutades med champagne och en visning av filmen om Jokkmokks vintermarknad 1955.

Efter intronisationen serverades resans stora höjdpunkt, en stilfull galamiddag på Restaurang Akerlund bestående av flera rätter där renen stod i centrum. Den helstekta renen, som med säker hand trakterades av Kent Oskarsson, var en av de stora höjdpunkterna. Det blev stundvis trängel när många av gästerna ville fotografera renen. Till middagen serverades bland annat lokalproducerad öl från Jokkmokks bryggeri.

Kvällen förlöpte med diverse snapsvisor, dragspelsframförande av Kenneth Åkerlund och en uppskattad jojk av Elina Kuhmunen. Det blev många och långa historier, framför allt inom hotell- och restauranglivet, och precis som själva måltiden så var stämningen genomgående god. När de sista gästerna drog sig tillbaka till hotellrummen hade det nästan börjat ljusna utomhus.

Sällskapet lämnade Jokkmokk vid lunchtid på söndagen, och alla var överens om att det hade varit en mycket minnesvärd vistelse, med mycket uppskattade gastronomiska upplevelser serverade i en fantastisk miljö. Och det är slutsatser av ordensmedlemmar som brinner för gastronomiska upplevelser och som i många fall har besökt ett stort antal restauranger över hela världen. Vi i Jokkmokk hälsar Chaîne des Rôtisseurs välkommen åter!

Resans höjdpunkt var galamiddagen på Restaurang Akerlund, där renen stod i centrum.
Källarmästare Kenneth Åkerlund var initiativtagare till ordenssällskapets besök i Jokkmokk. Här tillsammans med Chaîne des Rôtisseurs ordförande i Sverige, Carl Wachtmeister.

———————————–

Fakta: Chaîne des Rôtisseurs

Chaîne des Rôtisseurs är ett internationellt gastronomiskt sällskap för både yrkesmän och amatörer. Sällskapet har anor från 1248, men grundades i dess nuvarande form 1950. Sällskapet finns representerat i fler än 80 länder, och har mer än 25 000 medlemmar världen över. År 1959 grundades den svenska avdelningen, Bailliage de la Suède, av bland annat Tore Wretman, och firar i år 60-årsjubileum.

———————————–