Företagarnas insamling överlämnad till Polcirkelgymnasterna

Polcirkelgymnasterna tog emot 43.000 kronor som skänkts av allmänheten genom Företagarna Jokkmokks insamling.

Förra året drabbades Polcirkelgymnasterna tillsammans med många andra föreningar i Jokkmokks kommun av den förskingringshärva där stora summor pengar försvann från föreningarnas konton. Trots det bakslaget fortsatte föreningen att kämpa för att nå deras största mål: att få en egen lokal att träna i. Nu är det målet uppnått, och i lördags bjöd föreningen in allmänheten till öppet hus i den nya hallen.

Polcirkelgymnasterna har under de senaste åren tränat i Västra Skolans gymnastiksal, en lokal som egentligen är alldeles för liten för att inrymma de redskap och madrasser som används – och som därför har tvingat de tränande ungdomarna och deras ledare att släpa fram utrustningen ur olika förråd inför varje träning – och sedan städa bort allt efteråt. Det har varit slitsamt, för det handlar om många timmars tid som har gått åt till bärande av utrustning.

När föreningen till slut fick tummen upp för byggandet av en ny gymnastikhall i en tidigare industrilokal i Jokkmokk, så var det ett massivt projekt som hade påbörjats. Idag, några månader senare, är lokalen i det närmaste färdigställd – och i helgen höll Polcirkelgymnasterna öppet hus i den nya hallen. Det är tveklöst en enorm skillnad jämfört med den tidigare gymnastiksalen, och det märks att den egna lokalen inspirerar gymnasterna. Nu finns det utrymme, fast monterade redskap, ett nytt fristående-golv (något som föreningen har saknat och längtat efter i flera års tid) och heltäckningsmattor och madrasser över nästan hela golvet.

Vändningen som föreningen har gjort, från svåra motgångar till en positiv utveckling, förstärktes ytterligare med hjälp av två av besökarna under lördagens öppet hus. På plats fanns Stigbjörn Sandström och Thor Erling Andreassen, som representanter för Företagarna Jokkmokk. Den lokala företagarorganisationen tog under förra året initiativ till en insamling när förskingringshärvan upptäcktes, och uppmaningen var att näringslivet behövde hjälpa till att lyfta fram föreningslivet. Stödet föreningar emellan, och kommunmedborgare emellan, har varit stort under föreningslivets långa uppförsbacke. Det märks också i gåvorna som har skickats till Företagarnas insamling: Polcirkelgymnasterna tog emot en check på 43.000 kronor, ett välkommet tillskott för föreningen som nu kan ta sikte på framtiden och göra det med helt andra förutsättningar än tidigare – på bästa tänkbara sätt.

I lördags hade Polcirkelgymnasterna öppet hus i den nya gymnastikhallen i Jokkmokk.
Utöver de redskap som föreningen har haft tidigare, finns nu ett fullstort fristående-golv – något som föreningen har saknat och önskat sig i flera år.
Bild från november 2018,, när Polcirkelgymnasterna tränade i Västra Skolans gymnastiksal.