Framtidsveckan: tillsammans för en hållbar framtid

Framtidsveckan i Jokkmokk bjuder på ett flertal aktiviteter både inom- och utomhus.

Den 28:e september till den 4:e oktober går Framtidsveckan av stapeln i Jokkmokk. Det bjuds på flertalet aktiviteter både inom- och utomhus men också digitalt för att inspirera kommuninvånarna till ett mer hållbart leverne. På Jokkmokk kommuns webbplats har man hört av sig till Amanda Mannervik på näringslivsbolaget Strukturum och ställt några frågor!

Hej Amanda, arrangör av Framtidsveckan, berätta vad är det här för arrangemang? 

Hej! Ja, jag är initiativtagare till den här veckan i år men vi är en rad organisationer som står bakom – och ännu fler arrangörer! Alla som är med och arrangerar en programpunkt under veckan är med och skapar Framtidsveckan 2020. Programmet sponsras av Lapplands kommunalförbund.

Idén kom till i våras, i samtal med bland annat Ida Jansson från Naturskyddsföreningen och Kristien Kappers på Röda korset här i Jokkmokk. Vi pratade om att göra något gemensamt på hållbarhetstemat, kopplat till återbruk och delningsekonomi. Jag fick höra att det tidigare år arrangerats en hållbarhetsvecka här i Jokkmokk, något år hade man också deltagit i SEE hållbarhetsvecka och dessutom är ju vecka 40 också Naturskyddsföreningens nationella “Miljövänliga veckan” sedan år 1990.

Jag skulle ändå arrangera en workshop inom det projekt jag jobbar i och tänkte att det vore fint att få med sig fler att skapa aktiviteter i anslutning till detta så nu får alla som vill vara med och skapa Framtidsveckan 2020.

 

Kul, vilket initiativ! Och vad är syftet med framtidsveckan? 

Såhär i pandemitider är det ju tyvärr så att många positiva och framåtblickande arrangemang ställs in, däribland våra grannar Bodens Skördefest & Miljödagar och även Naturskyddsföreningens nationella klädbytardag. Med Framtidsveckan vill vi visa att det går att genomföra positiva och framåtblickande aktiviteter även i dessa tider, bara på ett lite annorlunda sätt. En del aktiviteter under Framtidsveckan är förlagda utomhus, en del inomhus med deltagarrestriktioner och en del digitalt. En del aktiviteter är sådant som ändå skulle ha genomförts och en del är skapat specifikt för Framtidsveckan. Förhoppningsvis kan arrangemangen få en extra skjuts av att vi marknadsför oss gemensamt.

Utöver att inspirera så är också samverkan och “må bra” viktiga anledningar till att Framtidsveckan arrangeras. Jag tror stenhårt på samverkan mellan olika branscher och oväntade kombinationer för att nya idéer ska uppstå. Och träffa andra människor och vara del av något behöver ju alla.

 

Vad kan vi vänta oss och vilka slags aktiviteter kan vi få ta del av? 

Det blir en härlig blandning av aktiviteter som ska inspirera oss Jokkmokksbor till en mer hållbar framtid. Klädbytarvecka och bokbytarvecka på biblioteket hela veckan, workshops i återbruksdesign, skogsutflykter, skräpplockning och tipspromenad med fina priser, föreläsning om fossilfria pensioner, möjlighet att besöka solcellsanläggningar både fysiskt och virtuellt – med mera!  

Själv så arrangerar jag för InterregNord-projektet GRUDE:s räkning en digital föreläsning om delningsekonomi med föreläsare från Re:tuna galleria, HyggloSharing City Umeå, Bråns Utrustningsfond samt Makerspace Luleå. Den kommer att vara på tisdagmorgon kl. 08.00-10.00 och jag hoppas att många vill starta dagen tillsammans med oss med lite inspiration!

 

Spännande! Hur får vi veta mer? 

Programmet publiceras i Jokkmokks gratistidning den 24/9 och dessutom har vi gjort ett Facebookevent som uppdateras det löpande. GRUDE:s digitala föreläsning har ett eget Facebookevent för som ni kan få en länk till.  

Källa: Jokkmokkas kommun, jokkmokk.se