|Frivillig enkelhet| Januari kom, åter en gång. Vi hann precis starta upp vardag…

|Frivillig enkelhet|
Januari kom, åter en gång. Vi hann precis starta upp vardagen, så blev barnet sjukt – igen. Vi tar det med ro, grejar på.

Vi går igenom frysen. Fixar squashplättar av sommarens rivna, infrusna zucchinis. Kryddar med torkad chili från tunneln. Rostar gårdens mandelpotatis till det och toppar med en sås på hemlagad, makalöst god adjika, som @engstromrichert
skänkte oss.

Vi kokar en av våra slaktade ungtuppar, tar tillvara den fantastiska buljongen och använder den till Nikkaluoktasoppan – där älgfärsen och vitkålen lyfts till oanade höjder. Själva tuppen blev till en grönpeppargryta med infryst broccoli, bönor och annat från sommarens odlingar.

Vi smörjer vandringskängorna och muurikan, tvättar trista sofföverdrag och repar trasiga prylar – för att slippa köpa nytt. Återanvänder plastpåsar och försöker återbruka det som är bortom räddning.

Vi sår några frön, bär ut bokashikomposten till den nu frusna jordfabriken och ger hönsen infrysta, krossade broccoliblad – skörderester från gården – och lokalt säd från bonden. De ger oss glädje, ägg och gödsel såklart – som vi sparar till vårens odlingsbäddar.

Vi matar småfåglar med djurfett från höstens älgslakt och rådjuren med grönsaksskal och säd. Äggskalen går tillbaka till hönsen – som ger nya starka äggskal.

Mycket går runt, i vårt lilla kretslopp här på gården.
Inga storslagna händelser eller planer. Endast en daglig strävan, där glädjen gömmer sig i det lilla. Frivillig enkelhet skänker tillfredställelse och ro, även i bistraste midvintertid, här vid polcirkeln.

#frivilligenkelhet #hållbarhet #Vuollerim #jokkmokk #swedishlapland #Lappland #glesbygd #klimatsmart #omställning #ekologiskt #närproducerat #helalandetlever #lantliv #gårdarochtorp #lantligt #mitthem #självhushållning #självförsörjning #odla #odling #odlainorr #polcirkeln

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot glesbygdsromantik

Källa: glesbygdsromantik