|Frön för kärvaste norr| Jag ligger sällan ner, vill helst vara i farten på gård…

|Frön för kärvaste norr|
Jag ligger sällan ner, vill helst vara i farten på gården. Men när influensan slår till, så spelar det ingen roll hur mycket en vill. Då kan en istället drömma om vårens odlingar. Göra storslagna planer och visualisera. Nysa, skissa och skriva fröbeställningslista. Det fina med odling är att du får en ny chans – varje vår. En blir aldrig klar eller fullärd.

Så här såg vår köksträdgård ut i september, precis innan slutskörden. Fyra dignande grönsaksbäddar, omringade av rabatter med bärbuskar, medicinal- och dragväxter. I bakgrunden, på ängen, en stor hűgelbädd med kål.

Och till höger tre fullsmockade pallkragar och ett tunnelväxthus – som har levererat mängder med grönt ända sedan maj; tack vare kallsådderna i mars.

Längre bort har vi ett stort potatisland, som har gett oss ett ton potatis.

Från maj till december har vi klarat oss på våra land, först nu har jag kompletteringshandlat lite grönt. Och vi bor precis vid polcirkeln! Så det är värt att odla sin egen mat. Det tar tid men ger så oerhört mycket; den mest näringsrika och friska maten. För att inte tala om inre frid. Odling är terapi. Jag vet inte hur jag hade klarat mina långa, hårda cancerbehandlingar – utan våra odlingar.

Nåväl, jag kan berätta hur mycket som helst om det underbara i att skapa sig en egen trädgård. Vår är byggd på återbruk och gammalt skrot. Men det var frön jag ville tipsa om. Jag skrev tidigare om vikten av att beställa från de ansvarstagande fröfirmorna, de som inte säljer frön som förgör vår värld och dess jordbruksmarker.

Nu vill jag tipsa alla norrodlare om att Hushållningssällskapet har en sortlista för oss, se bild två och googla. Dessa frön passar extra bra att odla här i norr. Smart är också att ha olika mognadsgrad på fröna, några blomkål som kommer tidigt och några senare Eller så sår du i omgångar, så inte alla plantor är klar exakt samtidigt – som det blev för mig. En lär så länge en lever och jag hoppas det blir länge till.
🌱
Från en nybörjare, till en annan, tips om frön för vårt kärvaste norr.
#odlainorr #polcirkeln #Lappland #Vuollerim #jokkmokk #swedishlapland #hållbarhet #odla #odling #självhushållning #Självförsörjning #lantliv

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot glesbygdsromantik

Källa: glesbygdsromantik