|Frön som förgör| Allt börjar med ett litet frö. Men alla frön är inte av godo….

|Frön som förgör|
Allt börjar med ett litet frö.
Men alla frön är inte av godo.

Nya hybridfrön och GMO- sorter är anpassade till ständigt ökande konstgödselgivor och användning av kemiska bekämpningsmedel – som, naturligtvis, säljs av utsädesföretagen.

Bönder har skuldsatt sig när de tvingats köpa nya fröer, bekämpningsmedel och konstgödsel varje år. De dukar under. Allt för att de gamla, traditionella kulturarvssorterna – som har bättre motståndskraft, mindre behov av näring och bättre smak – har förbjudits! Det handlar om pengar, som vanligt.

Mer än 70 % av allt utsäde ägs idag av fem globala företag i kemi-, utsädes-, läkemedels- och oljebranschen. Ofta ryggdunkar regeringar och jordbruksmyndigheter dessa förgörande företag. De offrar matjordarna, naturen och människorna i jakten på pengar!

Så vad kan du och jag göra åt detta? Jo, börja med att beställa frön från företag som värnar biologisk mångfald och hållbarhet – på riktigt! Välj ekologiska frön, gärna kulturarvssorter. Den här fantastiska blomkålen “Snowball” , kommer från @Runabergsfroer. Och detta är inget betalt samarbete, enbart uppriktig tacksamhet! Det var de som gjorde mig uppmärksam på allt det fruktansvärda som de “onda fröerna” bär med sig.

Det finns fler mindre, ansvarstagande företag, som @frobanken – där ska jag beställa till nästa säsong. Företag som kämpar för en hållbar matjord och värld ska vi stötta, eller hur?

Jag har även beställt en hel del fina ekologiska fröer från @semenco Har du fler förslag på hållbara utsädesföretag?

🌱

Tack @sunnakajsaisraelsson för att du peppar mig att prata odling, jag blev jätteglad över din fina kommentar. Nästa gång ska jag berätta mer om sorter som lämpar sig för odling i norr, som här vid polcirkeln. Men kom ihåg att jag är en glad amatör, så tänk “från en nybörjare, till en annan”!
💚

#hållbarhet #frön #klimatsmart #ekologiskt #kulturarv #odlainorr #frivilligenkelhet #helalandetlever #swedishlapland #jokkmokk #vuollerim #lantligt #mitthem #Lappland #trädgårdsinspo #norrland #swedishlapland #odla #odling #odlamedbarn #matglädje #mat #hälsa

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot glesbygdsromantik

Källa: glesbygdsromantik