|Grönfoder till hönsen| Jag hittade denna film från slutet av september, den uts…

|Grönfoder till hönsen|
Jag hittade denna film från slutet av september, den utspelar sig här på gården Åkerhult – vid polcirkeln. Jag tjatar om polcirkeln då många luras av det smålandsklingande gårdsnamnet.

Höns behöver äta grönfoder året om. Under senvåren, sommaren och hösten hittar de själva allt vad de behöver, när de spatserar fritt över gårdens ängar och åkrar.

På vintern, när de mest är inomhus, får vi förse dem med grönfoder. Man kan torka nässlor, rallarros, grönkål och gräsklipp från klipparen.

Vi ger dem även våra egna vitkålshuvuden, som de älskar att picka i och rivna morötter.

Utöver detta har vi tagit till vara alla skörderester från kålen. Vi lägger de stora, för oss rätt oätliga, bladen i en säck och fryser in dem. Sedan stampar vi på säcken och fyller på vid nästa skörd. Hönsen älskar detta. Vi har flera frysboxar, varav en i det gamla stallet som numera är hönsebo, så det är lätt att ta fram och strö ut i golvströet. Detta fina tips fick jag av en mycket kunnig vän @gunhofgaard – som vi försåg med en startgrupp med Bjurholmshöns, nu är hon också genbank.

Höns behöver få krafsa och picka, särskilt under den långa vintern här i norr. Här är marken snötäckt i nästan åtta månader och då har hönsen inte lust att gå ute så mycket.

Alla årstider är så vackra här uppe, så även hösten som utgör fond i denna film.

🐓

Varma hälsningar från genbank nr 10402 i Vuollerim

#grönfoder #ekologiskt #närproducerat #helalandetlever #lantliv #lantras #Bjurholmshöns #naturligdjurhållning #Vuollerim #jokkmokk #swedishlapland #Lappland #gård #torp #odla #odling #odlainorr #höns #självhushållning #självförsörjning

 

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot glesbygdsromantik

Källa: glesbygdsromantik