|Hönsebo på Åkerhult| Det är så roligt att ni är så många som är intresserade av…

|Hönsebo på Åkerhult|
Det är så roligt att ni är så många som är intresserade av våra Bjurholmshöns – Sveriges nordligaste lantras.

Hönsen har haft en lång viloperiod nu, där de har fått rugga och återhämta sig. Då har vi med nöd och näppe fått ihop vårt behov av ägg. Det är det värt – för när hönsen inte drivs att värpa (med ljus, värme och specialfoder) året om så håller de sig friska och välmående. Men nu har det vänt och flocken har börjat värpa ordentligt igen.

Jag räknar ägg och under de första 15 dagarna i januari värpte de 42 ägg totalt. Från den 16 – 30 värpte de 106 ägg, alltså 2,5 gånger så mycket. Så nu vänder det, även här vid polcirkeln!

Vi har fyra äldre hönor, gamla Agda som ni ser i filmen är tyvärr i himlen. Hon fick vi ta bort på grund av ålderdom och hon var flockens ruvare nr 1. Världens finaste hönsmamma! Utöver det har vi 15 unghöns och tre tuppar.

Det här med att ta bort svaga eller sjuka djur är tungt och vi har gruvat oss och torkat tårar. Så även med tuppslakten, som vi var tvungna att göra.

Den här närheten till djuren föder respekt och meningsfullhet. Det var med stor tacksamhet vi åt vår långkokta tuppgryta. Och numera kan vi inte köpa kyckling från de stora djurfabrikerna, där Länsstyrelsen rapporterat om djurplågeri.

Och höns tar tid, om man sköter om dem ordentligt! Kolla bara in hos @mosesgardenshonstips så får ni se hur väl vi ska ta hand om våra vänner. Jag har fått så många bra råd av dem.

Att ha höns här i norr, där temperaturen kan gå ner mot 40 minusgrader och marken är snötäckt i åtta månader – ställer helt andra krav på skötsel och insatser.

I filmerna, som spelades in i höstas, får du veta mera om livet i hönsebo här på gården Åkerhult.

Vi önskar er en riktigt fin lördag, här från genbank nr: 10402 i Vuollerim!

🐔

#lantras #Bjurholmshöns #naturligdjurhållning #Vuollerim #jokkmokk #swedishlapland #frivilligenkelhet #höns #matglädje #mat #ägg #helalandetlever #lantliv #lantligt #mitthem #Lappland #ekologiskt #hållbarhet

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot

Källa: glesbygdsromantik