|Honungsdrömmar| I min lilla covidsjukstuga har orken varit osedvanligt dålig. J…

|Honungsdrömmar|
I min lilla covidsjukstuga har orken varit osedvanligt dålig. Jag har mest sovit eller läst.

Just nu fördjupar jag mig i biodlingens ädla konst genom att läsa böckerna “Handbok i naturlig biodling” och “Bin till nytta och nöje”.

Förra året gick jag även en biodlarkurs och fick då uppleva binas trollbindande värld på nära håll.

Då det är stora problem med varroakvalster, så valde jag att avvakta med att skaffa bin. Istället försöker jag förbereda och förkovra mig så mycket jag bara kan.

Planen är att jag ska använda mig av biodynamiska metoder. Det innebär bland annat att bisamhället får föröka sig på ett naturligt sätt, att bisamhället och inte biodlaren bestämmer om och när förökning ska ske. Att bisamhället får bygga sina vaxkakor fritt, i yngelrummet. Och framförallt att honung är binas föda året runt, socker ges bara i nödfall.

Jag har såklart ingen aning om hur detta kommer att fungera, om jag överhuvudtaget kommer att kunna skörda någon honung – då vi inte får lika stora skördar, här vid polcirkeln.

Men precis som med våra höns, så går djurens mående före stor avkastning. Våra höns har fått rugga och vila från värpning under vintern och det gör att de är friskare och lever längre. Ändå får vi mer än nog med ägg.

Så samma lika ska jag tänka med bina, för att förhoppningsvis få friska, starka och naturliga samhällen.

Nu fortsätter jag med mina honungsdrömmar, så får vi se hur det går i praktiken.
🐝🐝🐝

PS. Vi tänker skaffa nordiska bin, som de har här i bygden. En sort som är mer anpassad till vårt klimat och miljö.

Bilder från min biodlarpraktik där jag bland annat fick inspektera kupor, skatta och slunga honung.

#naturligbiodling #biodynamisk #djurhälsa #biodling #helalandetlever #Vuollerim #jokkmokk #swedishlapland #lantliv #lantligt #mitthem #självhushållning #ekologiskt #närproducerat #hållbarhet #bin #honung #

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot glesbygdsromantik

Källa: glesbygdsromantik