Höstutflykt i vår närmaste gammelskog

Sonja Kuoljok, erfaren skogskännare, var guide under Naturskyddsföreningens utflykt till Jokkmokks närmaste gammelskog.

När dimman lättat och höstfärgerna klarnat fram samlades en handfull människor för att delta i Naturskyddsföreningens utflykt till Jokkmokks närmaste gammelskog i Dálvvadis. Gruppen hade glädjen att bli guidad av Sonja Kuoljok, en av kretsens mest erfarna skogskännare och svampspecialist. Många är de skogar där Sonja både hittat och identifierat flera hotade arter. Ett arbete som räddat många marker där flera har glädjen att vistas i idag.

Längs Talvatisstigen som utgår ifrån Fjällträdgården visade Sonja på vad olika arter berättar om skogen. Stigen går igenom en sandtallskog med rikligt med renlavar på marken och med tallarnas grenar draperade av manlav. Förr i tiden brukade samerna vid marknadsbesöken släppa sina härkar på bete här i den närmaste skogen, berättade Sonja.

Med lupp fick deltagarna skönja laven gammelgranskål på en spenslig, åldrig tall. Som namnet antyder växer den bara på riktigt gamla granar. När Sonja hittade träd som fallit och blivit lågor fick alla krypa på knä och leta efter svampar som växte på den döda veden. Ida Jansson visade också insektsfällan placerad på myren som ingår i ett större medborgarforskningsprojekt som Naturhistoriska riksmuseumet driver.

Under fikapausen i höstsolens strålar fanns det tid för samtal och reflexioner om skogens betydelse för vårt välmående. Om skogen där vi bara får vara. Nästa utflykt till Dálvvadis med Naturskyddsföreningen blir den 12 oktober med Lars Thomsen till de högre belägna delarna av Dálvvadisvarre.

Text: Naturskyddsföreningen i Jokkmokk