ICA Rajden i ny regi

Emil Karlsson är sedan en tid tillbaka Jokkmokks nya ICA-handlare, och han har långsiktiga planer för ICA Rajden. Foto: Andreas Viklund.

För någon månad sedan bytte ICA Rajden i Jokkmokk ägare, en förändring som givetvis inte passerat obemärkt. Den nya handlaren heter Emil Karlsson och han är en ny bekantskap för de flesta kommunmedborgarna. Jokkmokk Gratistidning har träffat honom för att få veta mer om hans bakgrund och framför allt om hans framtidsplaner för ICA Rajden.

GT: Välkommen till Jokkmokk! Vem är du och var kommer du ifrån?

EK: Jag är 35 år, gift sjubarnsfar och husse till sex hundar. Jag och familjen bor utanför Gällivare i en by som heter Ampiaslantto.

GT: Hur kom det sig att du valde att bli ICA-handlare i Jokkmokk?

EK: Jag har jobbat på ICA sen 2011 och tyckte att det blev roligare och roligare. När jag jobbade på ICA Kvantum i Gällivare som butikschef växte det fram en dröm om att en dag få driva en egen butik. Jag och familjen trivs så bra där vi bor och vi var därför inte beredda att flytta på oss, men Jokkmokk känns faktiskt lite som hemma och därför passade det jättebra att jag fick möjligheten att köpa Rajden av Micke. Det fungerar även utmärkt att pendla eftersom det inte är så långt. Jag hyr även ett rum i Jokkmokk som jag övernattar i ett par gånger i veckan.

GT: Du har hunnit träffa många kunder under de senaste veckorna. Hur har responsen sett ut?

EK: Jag har blivit så fantastiskt väl bemött och välkomnad! Det är så många som hälsat mig välkommen vilket har gjort att jag för varje dag har känt mer och mer att beslutet att köpa Rajden var helt rätt.

GT: Hur ser dina planer för ICA Rajden ut i framtiden?

EK: Planen är föra in Rajden i framtiden, och för mig är detta en långsiktig affär. Under kommande år är det planerat att genomföra en stor förnyelse av butiken. Nya kylar och frysar, ny kassalinje med självbetalningskassor och så ska färskvarorna med frukt och grönt i spetsen få mer plats. En dröm är också att bygga en förbutik med post, tobak, färdigmat, kaffe och fikabröd. Vi ska bli en modern matvaruaffär, dock utan att förlora den charm och själ som jag upplever att både kunderna och personalen idag både gillar och är stolta över.

Det ska vara en butik som Jokkmokkborna ska känna sig hemma i och som både kunder och personal ska känna sig stolta över. Vi vill vara den ”lokala” världsmästaren vilket innebär att vi alltid ska ha ett sortiment och bemötande som är rätt i Jokkmokk. Min vision är att vi alltid ska göra varje dag lite bättre än gårdagen. Jag vill jättegärna få idéer från Jokkmokkarna om såväl stort som smått, om det är någon vara som saknas i hyllan eller tankar om hur butiken borde utvecklas.

Min idé om butiken är att vi ska ha Jokkmokks bredaste livsmedelssortiment till det lägsta priset och framförallt med det bästa bemötandet mot våra kunder. Vi ska eftersträva att ha en service som gör att våra kunder ska känna att de gjort en bra affär efter varje besök. Men för att kunna göra allt detta är det så viktigt för mig att få min personal med på resan. Att driva ICA butik är inget ensamarbete, utan i allra högsta grad ett lagarbete. Jag vill att alla anställda ska få växa i sina roller och ta ansvar. Jag vill vara den som visar färdriktningen och i det praktiska vara ett stöd och bollplank för medarbetarna så att vi tillsammans utvecklar och förbättrar butiken för kunden.

GT: Avslutningsvis, vad mer brinner du för utöver rollen som ICA-handlare?

EK: Jag och min familj bor ute på landet. Vi har ett gemensamt intresse att åka hundspann, köra snöskoter och åka skidor. Jag och min familj är troende kristna och tillhör den västlaestadianska församlingen. Min tro och min familj kommer alltid vara det viktigaste för mig här i livet.

 

Fakta: ICA-handlare

Drygt 1.500 ICA-handlare äger och driver butiker på sina lokala marknader. Handlarna är kunder hos ICA Sverige och medlemmar i ICA-handlarnas Förbund som äger 51,3% av det börsnoterade bolaget ICA Gruppen. ICA-handlarna är fria handlare, som både konkurrerar och samverkar med varandra – en “omöjlig” idé som i praktiken har fungerat väl sedan 1917 då den etablerades av Hakon Swenson.
Varje handlare är fri att välja sina egna leverantörer och samarbetspartners. Handlarna har tillsammans omkring 40.000 butiksanställda, varav drygt hälften är under 25 år.