Ice Ultra har startat

Deltagarna i Stora Sjöfallet, för en genomgång dagen innan starten av Ice Ultra 2019. Bild: Beyond the Ultimate

På tisdagmorgonen startade årets upplaga av Ice Ultra, ett av världens tuffaste ultralopp. I fem dagsetapper ska de 38 tävlingsdeltagarna ta sig från starten i Stora Sjöfallet till målgången i Jokkmokk på lördag, till fots genom ospårad terräng. På startlinjen i år fanns två kommunmedborgare: Rianne Dasselaar och Niclas Svensson – som också är de första svenskarna att ställa upp i något av de extrema loppen.

Ultra-loppen, som arrangeras under samlingsnamnet “Beyond the Ultimate” (“Bortom det ultimata” på svenska), arrangeras i några av de mest extrema miljöerna som går att föreställa sig. Utöver Ice Ultra finns även ökenloppet Desert Ultra på 25 mil genom Namib-öknen i sydvästra Afrika, och Jungle Ultra på 23 mil genom nationalparken Manú i Peru, djupt inne i Amazonas djungel. Tävlingsdeltagarna kommer från hela världen, och deltagande i något av loppen kräver extremt mycket av deltagarna – både i form av fysik och ren viljestyrka.

Om än Ice Ultra arrangeras över fem dagar så är det på flera sätt en extrem utmaning som väntar deltagarna. Deltagarna följs av medicinsk expertis, och likt det berömda repet i Vasaloppet finns det en gräns för varje etapp som deltagarna måste klara för att få fortsätta loppet. Förra årets vinnare, Damian Hall från Storbritannien, tog sig i mål på 27 timmar och 45 minuter. Den sista deltagaren som tog sig hela vägen förra året, Thanh Vu från Hanoi i Vietnam, hade tillbringat mer än 65 timmar ute i skogarna innan hon gick i mål som den 15:e och sista deltagaren av de 28 som startade i 2018 års Ice Ultra.

Bansträckningen för Ice Ultra börjar längs Kungsleden från Stora Sjöfallet till Aktse via Saltoluokta, och viker sedan av mot Årrenjarka för att därefter fortsätta i sydostlig riktning över Karatssjön mot Purkijaur och sedan ner till polcirkeln. Den sista etappen, kallad “sprinten” på grund av den relativt korta etappen på 15 kilometer, startar på lördagen från polcirkeln och avslutas med målgång i parken i Jokkmokk.

Nytt för i år är att det arrangeras en light-version av Ice Ultra för den sista etappen på lördagen, där upp till 50 lokala deltagare kommer att gå de sista 15 kilometerna från Polcirkeln via Skabramsjöarna och vidare till Jokkmokk. Förhoppningen är att kunna göra målgången för Ice Ultra till en större folkfest, och att deltagarna kommer att mötas av värme och gott tilltugg vid målet.

Det går att följa loppet och deltagarna i realtid på https://beyondtheultimate.co.uk/ , och på lördag vid 11:00-tiden beräknas de första personerna nå målgången i parken i Jokkmokk. Där bjuds det på kaffe och bulle, och finns varm korv till försäljning.

De 38 deltagarna startade i tisdags i Stora Sjöfallet, och ska ta sig till Jokkmokk i fem dagsetapper. Kartbild: beyondtheultimate.co.uk
Ice Ultra går över fjäll och genom skog, totalt 23 mils vandring. Foto: Mikkel Beisner / Beyond the Ultimate.