Islyktor i Vuollerimbygden – de tusen islyktornas by

Underbara islyktor lyser i Vuollerim.

Varje år under Jokkmokks Vintermarknad brukar det lysa tusentals islyktor i Vuollerimbygden som lockar besökare från hela världen. Trots annorlunda omständigheter och pandemi blir det islyktor i byn i år också!

Eldsjälar i Vuollerimbygden har gått samman och gör en islykteinstallation i parken i Centrum bland annat. Förberedelser är i full gång! Snökuber har fyllts, snöstigar har trampats och islyktor fryses för fullt.

Tanken är att vem den som så önskar ska kunna ta en islyktepromenad i parken under covid säkra former. Säkerligen är det återigen ett antal bybor som överraskar med kreativa skapelser i sina trädgårdar, så en promenad i byn och till skolan är att rekommendera.

Att göra islyktor är en nutida tradition med gamla anor i Vuollerimbygden. Den startade med några kvinnor som ville smycka byn inför Jokkmokks Marknad 400 -års jubileum.

Ett ishjärta i varsamma händer.

Det har blivit tradition för både gäster och bybor att gå samman och göra islyktor för att smycka byn. Kreativiteten tar sig nya uttryck varje år. Det brukar göras islyktor både på den egna gården och på allmänna platser. I år blir det lite annorlunda. En lite mindre installation i centrum av Vuollerim lyser för de som är i trakten. För oss övriga får vi njuta av hur det brukar se ut genom filmen i länken. Text och musik i filmen från The Village Team Vuollerim.
http://laplandvuollerim.se/en/packages/winter/the-1000-lights-festival/

Guinness Världsrekord

Under 2013 satte Vuollerimbygden ett världsrekord i antal lysande islyktor. Det världsrekordet hålls fortfarande. Den filmen kan ni se här
https://www.youtube.com/watch?v=18aipHztQaM&ab_channel=LaplandVuollerimWelcomesYou

 

Följ smyckningen i Vuollerimbygden och se fler foton på FB https://www.facebook.com/IslyktornasByVuollerim

Källa: Lapland Vuollerim Welcomes You