Jokkmokks marknad är IRL igen!

Jokkmokks marknad lockar alltid mycket besökare.

Nu är det snart dags för upplaga nummer 418 av Jokkmokks marknad. Intresset är stort efter två år med digitala marknader, för nu vill man mötas igen.

Årets tema för marknaden är “Ren lycka – livet i norr”. Marknaden pågår mellan 2 och 4 februari och invigs på snöscenen i parken kvällen innan. Enligt gammal tradition så börjar marknaden alltid den första torsdagen i februari och pågår under tre intensiva dygn. Aktiviteter pågår dock under hela veckan.

– På det sättet är vår marknad unik, utöver själva marknaden med alla marknadsstånd har vi även ett hundratal aktiviteter runt omkring i samhället, säger Birgitta Nilsson, marknadsgeneral.

Det gedigna programmet innehåller allt från konserter, föreläsningar, utställningar och olika vinteraktiviteter till gudstjänster, renracetävlingar och matmarknad.

Tillfälle att mötas igen

I Jokkmokk pågår marknadsförberedelserna för fullt. Snö fraktas bort, snöskulpturen börjar snart ta form, marknadsprogram skickas ut kors och tvärs över världen och marknadsknallarna förbereder sig för resan till Jokkmokk. 

– Utöver handeln som pågår under marknadsdagarna är tillfället att mötas också en viktig del för våra besökare under Jokkmokks marknad, säger Birgitta Nilsson.

Marknaden brukar besökas av mellan 35 000 och 50 000. Det är en rejäl befolkningsökning med tanke på att Jokkmokk har cirka 3 000 invånare. Efter de senaste årens digitala marknader ser nu Jokkmokk fram emot återkomsten av den traditionella marknaden och hälsar besökare från när och fjärran välkomna. 

Källa: Marknadskontoret och www.jokkmokksmarknad.se