Jokkmokkskassen lever vidare

Jokkmokkskassen uppmärksammades i TV under årets marknad - och blev även i år slutsåld på kort tid. Foto: Maria Lindström.

Tillverkningen och försäljningen av Jokkmokkskassen, som gratistidningen uppmärksammade redan inför förra årets vintermarknad, blev en så stor framgång att eleverna på Västra skolan i Jokkmokk valde att fortsätta med tygkassarna även för 2019 års upplaga av Jokkmokks marknad.

Den här gången eleverna 119 unika tygkassar av återbrukade tyger, fortfarande med målet att sälja kassarna och skänka intäkterna till Världens Barns insamling. För årets marknad delades kassarna upp, så att närmare 40 kassar såldes per marknadsdag – och precis som förra året blev kassarna slutsålda på kort tid.

Eleverna, som sålde kassarna på hantverksmarknaden i Västra skolans gymnastiksal, sålde även böcker som har gjorts som marknadsprojekt under tidigare år, och försäljningen blev både lyckad för eleverna och uppskattad av marknadsbesökarna. Under marknaden såldes kassar och böcker för totalt 15.465 kronor, vilket innebär att Västra skolans elever sammanlagt genom de senaste åren har samlat in mer än 175.000 kronor till Världens Barn!

-Målet inför nästa års marknad är redan satt, berättar fritidspedagogen Maria Lindström. Till nästa år vill eleverna sy 200 Jokkmokkskassar – så den numera väletablerade marknadssuccén kommer med största sannolikhet att leva vidare och finnas tillgänglig på Jokkmokks marknad 2020.