Krönika: Ett inspirerande ettårsjubileum

Jokkmokk Gratistidning firar ettårsjubileum den här veckan, och fortsätter att växa...

Den här veckan, vecka 4, är det exakt ett år sedan veckoutgivningen av Jokkmokk Gratistidning startade. Vi tjuvstartade visserligen med två nummer i slutet av 2017, men det var med veckoutgivningen som arbetet med gratistidningen drog igång på allvar. Idag kan vi blicka tillbaka på ett inspirerande första år, där tidningen har blivit en del av veckorutinen för såväl annonsörer som läsare.

Bland alla hundratals artiklar och tusentals annonser har det funnits många små guldkorn, ämnen som har blivit snackisar och som har överraskat, väckt reaktioner och skapat engagemang. Varje vecka kommer det in en god samling korsordslösningar, tips om ämnen att skriva om och uppmuntrande kommentarer från såväl läsande kommunmedborgare som annonserande företag och föreningar. Artiklarna har handlat om såväl små som stora ämnen, från byggande av vackra pepparkakshus till byggande av en ny gymnastikanläggning i Jokkmokk, och allt däremellan. Tidningen har berättat om händelser och nyheter från hela kommunen, och har kunnat lyfta fram berättelser som sällan eller aldrig dyker upp i länstidningarna. Gratistidningen är, och ska även fortsättningsvis vara, en tidning av kommunmedborgare och för kommunmedborgare – i alla åldrar och oavsett var i Jokkmokks kommun man bor.

I och med ettårsjubileumet kan vi också se framåt, och planera för hur gratistidningen kan bli ännu bättre – och det ska den absolut bli. Sedan några månader tillbaka är vi två personer som jobbar med den på plats i Jokkmokk, jag som skribent och Fredrik som annonssäljare, och tillsammans med våra kollegor i Norrbottens Gratistidningar har vi tagit sikte på att göra tidningen mer läsvärd och mer engagerande. Just nu pågår arbetet med att köra igång samarbetet med matochmat.se där det ska gå att se lunchmenyer för kommunens restauranger. En familjesida är planerad, liksom fler artiklar och avdelningar i tidningen. Och vi välkomnar alltid idéer, förslag och önskemål för tidningens innehåll.

Under de kommande veckorna kommer mycket att handla om vintermarknaden den 7-9:e februari. Gratistidningen kommer att ge ut en marknadsbilaga vecka 6 (onsdagen den 6:e februari), och det pågår ombyggnad av webbplatsen för att göra den ännu bättre.

Kort sagt: det har varit ett inspirerande och lärorikt första år, och responsen har varit varit rakt igenom positiv från såväl läsare som annonsörer. Tack till er alla, för att ni har gjort tidningen så rolig att arbeta med. Nu fortsätter vi in på år 2, med kommunmedborgarnas egen lokaltidning.

/Andreas Viklund, skribent för Jokkmokk Gratistidning