Krönika: Nu börjar det nya året!

Renrajden på väg upp på snöscenen i lördags.

Så kom då den dag då en stor del av alla som bor, arbetar och lever i Jokkmokks kommun får sätta sig ner, ta några djupa andetag och sedan resa sig igen och möta det som i folkmun brukar kallas för “det nya året” i Jokkmokk.

De senaste månaderna har varit “tiden före marknaden”, och sedan kom den intensiva, oförutsägbara, slitsamma men ändå underbara marknadsveckan och -helgen. Och nu har “tiden efter marknaden” börjat, när de flesta besökarna har åkt iväg medan vi står kvar och försöker sammanfatta de senaste dagarnas upplevelser.

För mig personligen betyder det att jag har tusentals fotografier och hundratals videoklipp att titta igenom, sortera, redigera och så småningom publicera. Det kommer att ta tid och i slutändan kommer det bara att vara någon enstaka procent av allt material som publiceras. Men för mig är den genomgången värdefull eftersom den ger mig möjligheten att återuppleva delar av marknaden som jag i min egen lilla bubbla inte tog in – trots att jag rent fysiskt var på plats. När allting hände så låg mitt fokus på att dokumentera händelserna omkring mig, inte att själv vara en deltagare i de olika sammanhangen.

Det är ingen uppoffring på något sätt, inte på det sätt många kommunmedborgare gör när de arbetar under marknadsdagarna och därmed gör det möjligt för tiotusentals besökare att få en minnesvärd vistelse i Jokkmokk under marknadsdagarna. Jag får ju ändå vara på plats mitt i vimlet, träffa människorna, höra musiken, känna stämningen och som sagt, möta det nya året med massor av bilder och filmklipp som kommer att göra så att marknadsstämningen stannar kvar inom mig för en tid framöver. Det är en fantastisk förmån, och jag är genuint tacksam för det.

Var hamnar då de bilder och filmer jag publicerar i slutändan? Utöver bilder och filmklipp som publiceras i gratistidningen och dess olika digitala kanaler, så kommer stora delar av materialet att publiceras på marknadens hemsida, jokkmokksmarknad.se. Dels för att marknadsbesökare från andra delar av landet (och världen) ska kunna återuppleva delar av marknaden, men självklart också för visa resten av världen vilka fantastiska saker som händer här hos oss.

Slutligen: Tack till alla er som gör det möjligt att genomföra vintermarknaden med alla dess kringarrangemang! Jag hoppas att ni alla kan unna er några lugna dagar innan ni behöver möta det nya året.

/ Andreas Viklund