Krönika: Tillsammans gör vi skillnad!

Majblomman säljs av elever från Västra skolan och Sameskolan, och i några butiker runt om i Jokkmokks kommun.

Majblomman är en svensk barnrättsorganisation som funnits sedan 1907. Det hela startades av Beda Hallberg, som kom på idén att samla in pengar till behövande barn genom att ge givaren en liten blomma som kvitto. Majblomman, som då såldes av scouter, blev en succé. Idag, över 100 år senare arbetar Majblomman fortfarande för att minska barnfattigdom på olika sätt. Forskning och information är viktiga vägar, och dessutom delar föreningens över 600 lokalgrupper ut bidrag till barn som behöver och söker pengar till allt från födelsedagskalas, cyklar, klassresor eller en ny jacka.

Man kan tycka att en organisation som Majblomman inte skulle behövas år 2019. Att barnfattigdomen i Sverige borde vara utrotad för länge sedan. Men trots att vi lever i ett av världens rikaste länder så växer de ekonomiska klyftorna allt mer. Idag lever runt 145 000 barn i Sverige, i familjer som saknar pengar till det allra viktigaste!

Att växa upp med för litet pengar kan påverka ett barns fritid, självbild och framtidstro negativt. Att inte ha råd att delta i fritidsaktiviteter och annat som ens kompisar har råd att göra, gör att ett barn lätt känner sig utanför. Det är inte ovanligt att ett barn som växer upp i en familj som saknar pengar skäms, fast det varken är barnet eller föräldrarnas fel att det inte finns pengar. Vi vet att barn som växer upp i fattigdom har svårare att klara av skolan och att få ett arbete. Och det påverkar också ofta möjligheten att må bra som vuxen.

Pengarna till Majblommans arbete mot barnfattigdom samlas fortfarande in genom försäljning av majblommor. Blomman, som från början var blå, ser nu olika ut för varje år. Färgerna tas fram genom en tävling där barn runt om i landet får skicka in sina förslag. Den här våren är det över 80 000 barn runt om i landet som säljer majblommor. I Jokkmokk är det elever från Västra skolan och Sameskolan som säljer. Och i år är första året som det finns en lokalförening för Majblomman i Jokkmokk. Det betyder att de pengar som samlas in i kommunen också stannar i kommunen.

Barn upp till 18 år kan söka pengar vid behov. Vad som gäller och hur man gör för att ansöka står det mer om på Majblommans hemsida www.majblomman.se. Ansökan skickas till Majblommans huvudkontor i Göteborg. Hur många barn som får hjälp beror på hur mycket pengar den lokala föreningen lyckas samla in. Så iväg med er och köp majblommor! Hittar ni inga skolelever att köpa av så finns det lådor med majblommor litet varstans i kommunen, som på bensinmackar, lanthandlar och butiker.

/ Majblommans lokalförening i Jokkmokk

Föreningen består av Kerstin Forsgren (ordförande), Helena Eriksson (kassör), Liz-Marie Nilsen (sekreterare) och Gerd Ritola (ordinarie). Följ oss gärna på facebook.com/majblommanjokkmokk

2019 års majblomma.