Maradona är tillbaka

"Maradona" bodde i Jokkmokk i 22 år innan han och familjen flyttade till Luleå. Nu är han tillbaka, och till helgen öppnar Maradonas Sportbar i Jokkmokk. Foto: Andreas Viklund.

Han heter Hormoz Honarmand, men i Jokkmokk har han länge bara kallats “Maradona”. Smeknamnet är så flitigt använt att nästan alla vet vem Maradona är, medan färre vet vem man pratar om när man säger hans riktiga namn. De senaste åren har han bott och arbetat i Luleå, men saknaden för Jokkmokk blev till slut för stor…

Under ett antal år drev han Restaurang Opera i Jokkmokk, och han bodde tillsammans med partnern Fereshteh Falahatpisheh i Jokkmokk i 22 års tid. Sonen Aria, som idag är 20 år gammal, är född och uppvuxen i Jokkmokk. För sex år sedan flyttade familjen till Luleå, och där har de bott fram tills idag. Hormoz och Fereshteh har dock tillbringat de senaste fem somrarna i Jokkmokk, där de har drivit Restaurang Notudden på Arctic Camp Jokkmokk under sommarmånaderna. Och kuststadens puls och stämning till trots, så har Hormoz hela tiden känt en saknad efter Jokkmokk.

-Jag är Jokkmokkare, jag trivs här. Det är så trevliga människor här, och inte så stressade som de är i Luleå, säger Hormoz och fortsätter:
-22 år och fem somrar, nästan halva livet.

Det framkommer mellan raderna att tanken på att flytta tillbaka har funnits länge, och när så möjligheten att köpa det gamla huset vid parken i Jokkmokk dök upp, så var beslutet snabbt taget. På bottenvåningen fanns tidigare restaurangen Bufféträdet, så lokalen gav ett bra utgångsläge. Men allt var inte som Hormoz ville ha det, och ett omfattande renoveringsarbete har därför pågått under ett antal månader.

Väggar har rivits för att ge en öppnare planlösning, och köket är placerat så att matgästerna kan se maten lagas. Inredningen är hemtrevlig och det finns plats för omkring 60 matgäster utan att det på något sätt känns trångt eller obekvämt. Sex TV-apparater har satts upp på väggarna så att man kan titta på sportsändningar oavsett vilket bord man sitter vid. Sport är ett tydligt tema, och det hänger ett antal tavlor med såväl svenska som internationella idrottshjältar.

Bland tavlorna finns också ett fint inramat foto av byggnaden, taget någon gång i början av 1900-talet. Det är en byggnad med en lång historia, och Maradonas Sportbar utgör ett nytt kapitel i dess berättelse. Husets övervåning är familjens nya hem. Där finns sju rum, och därmed gott om plats. Sonen Aira har påbörjat läkarstudier utomlands, med det uttalade målet att efter studierna komma tillbaka och arbeta i Jokkmokk.

För restaurangens del finns det både kortsiktiga och långsiktiga planer. Till premiärhelgen den här veckan är målet givetvis att så många Jokkmokkare som möjligt ska komma på besök.
-Gärna alla Jokkmokkare, påpekar Hormoz.

Att komplettera restaurangen med en uteservering är också planerat, och ansökningar har lämnats in till kommunen. På längre sikt vill Hormoz bygga ut restaurangen i västlig riktning, för att få plats med fler matgäster och kunna bygga en scen för musikunderhållning.
-Förhoppningsvis redan nästa sommar, säger Hormoz med en drömmande blick mot väggen.

Så var det då namnet på restaurangen. Hormoz funderade länge över vad restaurangen skulle heta, och när han sedan fick förslaget “Maradonas” var det alldeles självklart att restaurangen skulle heta just så – med komplementet “Sportbar” för att lyfta fram inriktningen. Så, på fredag öppnar Maradona dörrarna för allmänheten, och det gör han med en speciell premiärmeny med ordentligt sänkta matpriser. På söndagkvällen kommer VM-finalen i ishockey att visas på TV-apparaterna. Om det vill sig riktigt väl, kan det bli en premiärhelg med guldkant i flera avseenden. Men oavsett hur långt Tre Kronor når i VM-turneringen, så kommer det säkerligen att bli en minnesvärd helg med många glada möten och återseenden nu när Maradona har kommit hem igen.

Fotnot: Fereshteh kommer att ansvara för Restaurang Notudden även den här sommaren.

Maradonas Sportbar ligger vid parken i Jokkmokk, i det hus där Bufféträdet fanns tidigare.
I restaurangen hänger en tavla med ett gammalt fotografi av parken i Jokkmokk. Huset syns till höger i bilden.