|Mata din jord – höstfix del 1| Nu är det dags att ge tillbaka till jorden, som …

|Mata din jord – höstfix del 1|
Nu är det dags att ge tillbaka till jorden, som gav oss så mycket skördeglädje och fin mat att äta. Jag har läst på (läs snöat in totalt) och kombinerar @lenaisrael råd med @bokashi.se tips. Jag gör likadant med alla mina odlingsbäddar: djupbäddar, pallkragar, växthus och friland.
1. Gräv ett dike i mitten av bädden och töm bokashihinken där i. Gör detta så länge det inte är tjäle. Näringen lakas inte ur under vintern utan låses istället in i jorden tack vare bokashimikroberna som vaknar till liv vid + 5 grader.
2. Fyll på med löv, ogräsrens och annat organiskt avfall. Täck med jord. Mullämnen – humus bildas när jordorganismerna bryter ner växtdelar. Humus gör jorden friskare och bördigare genom att strukturen förbättras, näringen frigörs och jorden blir varmare.
3. Blanda lakvatten från bokashihinken med vatten i en kanna. När det inte växer något i bädden kan du vattna med en stark dos eller helt outspädd om du har mycket lakvatten kvar.
4. Vattna igenom bädden ordentligt med bokashivattnet, som stärker jorden och sägs motverka svampangrepp. Du planterar helt enkelt in positiva mikroorganismer.
5. Täck med organiskt material, jag har använt hö. Tidigt på våren krattar du bort icke nedbrutet material och gräver igenom bädden ett spadtag djupt och myllar ner en ny omgång kompost och gödsel.
OBS! Har du inte bokashi så kan du starta på punkt två; gräv dike och fyll med organiskt material. 🍂
PS. Jag rekommenderar varmt att börja med bokashi nu! I del två ska jag berätta hur våra höstlöv och Bokashikompost blev till en fantastisk jordförbättrare.
#bokashi #klimatsmart #hållbarhet #hälsa #odlarglädje #kretslopp #matsvinn #höst #helalandetlever #lantliv #matglädje #odla #odling #självhushåll #återbruk #pyssel #jordbruk #ekologiskt #närproducerat #helalandetlever #lantliv #matglädje #mat #frånjordtillbord #minlandsbygd #jord

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot glesbygdsromantik

Källa: glesbygdsromantik