Mehl Lions-stipendiat: vinner historiskt med folkets pris

Den 3 juni delade Thor Erling Andreassen på Lions ut stipendiet till Wolfgang Mehl. Foto: Lions Jokkmokk.

Lions delade för första gången ut ett pris framröstat av folket. För sitt mångåriga arbete med Nordenskiöldsloppet belönas Wolfgang Mehl med ett stipendium på 5000 kronor. 

För första gången i Lions Jokkmokks historia har de samlat in 80 000 kronor under ett år, och för första gången har de därför valt att även dela ut ett pris framröstat av invånarna i Jokkmokk. 

– Den som fick flest röster var Wolfgang Mehl. Medborgarna anser att Wolfgang är en person som har lyft fram Jokkmokk både nationellt och internationellt, säger Thor Erling Andreassen på Lions. 

Utdelningen skedde den 3 juni, och motiveringen till priset lyder: 

“Att detta historiska “Nordenskiöldslopp” har kommit tillbaka till Jokkmokk i sin ursprungliga längd är ett initiativ från Wolfgang Mehl. Wolfgang har en bakgrund som en av de bästa 10-milslöparna i Österrike i slutet av 1990-talet. Med sin 25-åriga erfarenhet av att organisera stora evenemang har Wolfgang skapat en fin organisation av eldsjälar som är och har varit en förutsättning för att genomföra detta historiska “Nordenskiöldslopp”. 

Pengarna kommer Wolfgang skänka till Ukraina, via Sverige för UNHCR.

Om Nordenskiöldsloppet:
Nordenskiöldsloppet åks för sjätte gången i modern tid den 25 mars 2023. Det har en banlängd på 220 kilometer vilket gör tävlingen till världens längsta skidlopp.

Med en historia från 1884 är det också ett av världens äldsta organiserade lopp.

Under polarforskaren Adolf Erik Nordenskiölds andra Grönlandsexpedition 1883 avverkade två samer från Jokkmokksfjällen 460 kilometer på skidor under två och ett halvt dygn.

När expeditionen återvände var det ingen som trodde på bedriften, så 1884 ordnade Nordenskiöld loppet Jokkmokk–Kvikkjokk tur och retur.

Källa: Lions Jokkmokk