|Meningsfullhet och karantän| Min tystnad här beror på att vi har agerat “som at…

|Meningsfullhet och karantän|
Min tystnad här beror på att vi har agerat “som att huset brinner” i våra byar, här vid polcirkeln. Vi har arbetat hårt med att förekomma denna smitta. Här är befolkningen äldre och en smittspridning kan få katastrofala följder. Här i Vuollerim med omnejd finns en stark tradition av hjälpsamhet och solidaritet. Många sträcker ut en hand i det tysta och har gjort så i alla år. Vardagshjältar. Samtidigt har vi en hel del äldre, i riskgruppen, som saknar anhöriga i byn. Äldre som är vana att klara sig själva och som inte vill “ligga till last”. Krutgummor och sega gubbar. Min svägerska, som är sjuksköterska, och jag, som har vana att driva projekt, diskuterade saken och tog sedan beslut att starta upp en volontärgrupp; “Ingen ska känna sig ensam och övergiven i våra byar!” Vi startade gruppen “Hjälpgrupp för Vuollerim med omnejd”, vars syfte är att hjälpa alla äldre, de i riskgrupper och de som har blivit sjuka. 15 lokala volontärer anslöt sig direkt. Flera arbetar mer än heltid inom vård, omsorg och skola. Inom loppet av en vecka organiserade vi oss och vårt arbete. Regler och rutiner spikades, för att alla ska känna sig trygga med att be om hjälp.
Vi skrev ett informationsblad, med tydlig information om verksamheten, med namn och kontaktuppgifter till alla volontärer. Detta delade vi ut till samtliga hushåll i våra byar, totalt ca 700 hushåll. För några blev det många mil i bil, här är avstånden stora. Vi har även fått bladet sponsrad som en annons i @jokkmokkgratistidning. Varmt tack för det Jokkmokk gratistidning och Monica Stubé! Nu har vi fått våra första ärenden. Vi handlar mat, hämtar ut medicin, hanterar paket, rastar hundar och matar höns åt de som är sängliggande. Vi värnar våra “brukares” integritet och har strikta rutiner kring inköp. Det enda vi har är varandra. Att räcka ut en hand skänker meningsfullhet i livet. Så här 👆 ser vår kommande karantän ut. Arkliv i fjällen!
Vill du starta upp en volontärgrupp så delar vi gärna med oss av vårt arbete, så att du snabbt kan komma igång. Tveka inte att höra av dig! Nu hjälps vi åt! ❤
#corona #volontär #swedishlapland #pimpelark #vuollerim #Lappland #norrbotten

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot glesbygdsromantik

Källa: glesbygdsromantik