Mer än 47 mil längdskidor på 24 timmar

2018 åkte finländaren Teemu Virtanen från Mora till Sälen och tillbaka till Mora.

Den 22 februari ska finländaren Teemu Virtanen försöka slå världsrekord i längdskidåkning inne på Stockholms Stadion. Målet är att staka över 472 km runt löparbanorna, på ett dygn!

Totalt handlar det om att skida mer än 1180 varv på Stadions 400-metersbanor. Virtanen satsar samtidigt på att bli först att klara 22 mil under tio timmar – distansen för världens längsta längdskidlopp.

– Givet att förhållanden är perfekta, servicen fungerar enligt plan och jag får till en bra dag så är jag övertygad om att det finns en chans att slå rekordet, förklarar 52-åringen.

De 400 meter långa löparbanorna i friidrottsarenan, som byggdes till sommar-OS 1912, förvandlas under vintern till ett mycket uppskattat skidspår. Oavsett tid på dygnet lockar slingan mängder av motionärer i Stockholmsregionen som rundar fotbollsplanen och nöter mil efter mil inför stundande långlopp runtom i landet.

Namnen bakom rekordet

Att Teemu Virtanen kan åka skidor både långt och länge har han bevisat förut. Redan år 2010 tog han världsrekord genom att skida 433 km på 24 timmar. Sedan dess har bara två åkare lyckats åka längre under ett dygn. 2016 kom svenske längdprofilen Erik Wickström 5 km längre. Men båda rekorden formligen pulveriserades 2018 när Hans Mäenpää satte ett nytt världsrekord på hemmaplan i finska Levi. På 24 timmar stakade Mäenpää otroliga 472 km!

Teemu Virtanen är fast besluten att försöka ta tillbaka sitt rekord. Försöket Stockholm inte bara att han behöver skida nästan 1200 varv inne på Stadion. Han behöver också hålla en snitthastighet runt 20 km/h (3 min/km) för att lyckas. En grupp farthållare kommer att turas om för att hjälpa Virtanen att hålla tempot uppe.

– Jag vet att det kommer bli oerhört tufft men jag ska förberedda mig mycket väl. Jag vet dessutom vad som krävs då jag har gjort det förut. Det är både en mental och fysisk utmaning långt utöver det vanliga. Det gäller att komma in i vad vi kallar för ”the zone” och fortsätta även om världen runtom dig försvinner – det är skönheten i smärtan, säger Virtanen.

Teemu Virtanen är en kompetent “långåkare” och ser fram emot utmaningen i februari.

Stark öppning avgörande för rekordet

För att kompensera för troliga hastighetsdippar under rekordförsöket gäller det att inleda i ett högre tempo när kroppen är som fräschast. Går allt som planerat kommer Virtanen att avverka de första 22 milen på under tio timmar. Med den farten utmanar han ytterligare ett rekord.

Distansen motsvarar nämligen bansträckningen i Red Bull Nordenskiöldsloppet – världens längsta skidlopp, som avgörs i Jokkmokk genom orörd vildmark ovanför polcirkeln.

Det gällande banrekordet där innehas av norske långdistansproffset Andreas Nygaard. 2017 vann han 22-milsloppet med en tid på 11:48:07. Många anser att en tid under 10 timmar för 220 km vore något av en möjlig drömgräns att slå.

Nästa Red Bull Nordenskiöldsloppet går av stapeln den 28 mars 2020. Loppet kommer bli ett återseende för både befintliga och före detta världsrekordhållare. Alla tre, Wickström, Mäenpää och Virtanen, finns med på startlistan. Frågan som kvarstår är vilken titel som kommer gälla vem.

TEEMU VIRTANENS KOMMANDE VÄRLDSREKORDFÖRSÖK

  • Datum: 22/23 februari 2020
  • Starttid: 10:00 CET
  • Ort: Stockholm Stadion

REKORDETS HISTORIA

  • 472.007 km – Hans Mäenpää i Levi (FIN), 2018
  • 438.575 km – Erik Wickström i Vålådalen (SWE), 2016 (inofficiellt)
  • 433.459 km – Teemu Virtanen i Kuortane (FIN), 2010

Källa: Red Bull Nordenskiöldsloppet