Nordenskiöldsloppet 2019: En stormig solskenshistoria

Red Bull Nordenskiöldsloppet 2019 bjöd på såväl stormvindar som solsken. Foto: Magnus Östh / Red Bull Content Pool

Den 30:e mars arrangerades 2019 års upplaga av Red Bull Nordenskiöldsloppet, och när arrangemanget har summerats står det klart att det var ännu ett lyckat lopp, med rekordmånga deltagare som i efterhand har gett otroligt fina omdömen om loppet och hela den upplevelse som deltagandet ger. De kraftiga motvindar som var deltagarnas stora bekymmer under den första delen av loppet, blev till välkommen medvind under loppets andra halva.

I den officiella arrangemangsrapporten har Wolfgang Mehl, VD för Nordenskiöldsloppet AB, sammanfattat arrangemanget i ett antal fascinerande punkter:

– 460 åkare från 22 olika länder var anmälda. Det blev till slut 410 åkare från 19 olika länder som kom till start, och såväl antalet anmälda som antalet startande var rekordnoteringar.

– 335 åkare kom i mål, medan 75 åkare bröt loppet – många på grund av de tuffa vindförhållandena. Motvinden var upp till 18 meter per sekund under loppets första tio mil, och det var också vad många av deltagarna tyckte var det jobbigaste med loppet.

– Segertiden blev 11 timmar och 49 minuter för herrarna, och efter 22 långa mil blev det även i år en spurtstrid om förstaplatsen. Andreas Nygaard vann sitt tredje Nordenskiöldslopp, och Öyvind Moen Fjeld blev 2:a. Bästa svensk blev Johan Lövgren från Vännäs på 6:e plats, 24 minuter efter Nygaard och Moen Fjelds målgång.

– Damklassen vanns av Nina Lintzén, som tävlade för Luleåklubben OK Renen. Hennes vinnartid blev 13 timmar och 51 minuter, och det var en helt överlägsen seger. På andra plats kom Terhi Pollari från Finland, och hon gick i mål en timme och åtta minuter efter Nina Lintzén.

– Den sista av alla åkare att gå i mål var Paul Haig från Storbrittanien, och hans sluttid blev 28 timmar och 24 minuter! Hela 257 åkare klarade medaljtiden (21 timmar och 22 minuter, Paava Lasses segertid från år 1884).

410 åkare från 19 olika länder kom till start i Red Bull Nordenskiöldsloppet 2019. Foto: Magnus Östh / Red Bull Content Pool

En folkfest på riktigt

Fler än 500 frivilliga funktionärer från 35 lokala föreningar (såväl från Jokkmokk som från andra orter) bemannade de olika kontrollstationerna och hjälpte till att göra loppet möjligt att genomföra. Många av åkarna har i efterhand hyllat funktionärernas insatser, den goda servicen och den varma stämningen under hela arrangemanget.

Antalet åskådare längs banan är svårt att uppskatta, på grund av den långa sträckan och tidsomfånget. Men en försiktig uppskattning säger att åtminstone 1500 personer följde loppet på plats, varav uppskattningsvis 600 personer var vid målområdet. Mediaintresset har varit stort, och det har rapporterats om Nordenskiöldsloppet i Sverige, Norge, Tyskland, Italien, Tjeckien, Estland, Ryssland, Österrike, Schweiz och Frankrike med flera. Utöver huvudpartnern Red Bull stöttades loppet av ett 40-tal regionala och lokala företag (inklusive Jokkmokk Gratistidning). Antalet extra gästnätter som loppet har genererat uppskattas till 2.200.

En av många uppmärksammade händelser stod Västerås-åkaren Therése Nordlund för, när hon vid målgången friade till pojkvännen Emil Arnlund som också hade åkt loppet och som väntade på Therése i målområdet. Paret träffades i samband med Nordenskiöldloppet 2017, och därför var det helt naturligt att frieriet gjordes under målportalen. Emil sade “ja”, och kanske får vi se paret som äkta makar i framtida Nordenskiöldslopp…

Therése Nordlund friade till pojkvännen Emil Arnlund vid målgången. Foto: Adam Klingeteg / Red Bull Content Pool