Nu blir det renodlat även i Vuollerim

Maria Sätterqvist och  Cora Karlsson.

De globala miljöfrågorna står högt på agendan i dag. Men vi kan göra mycket även på det lokala planet. Ett exempel står Renodlat för – de erbjuder mikrogrönt odlat i, bland annat, Vuollerim.

Cora Karlsson, som har byggt upp företaget Renodlat som satsar på microgrön odling i Lappland, drivs av en stor passion för hållbart företagande. Hon har utvecklat konceptet för att använda containrar för odling av mikrogrönt, det vill säga stadiet mellan grodd och småblad – grönsaksskott.

Containerodling har blivit en global rörelse och Cora funderade kring om det inte kunde finnas en möjlighet för Norrbottten att kapa långväga transporter av mat från andra länder och därmed minska miljöpåverkan. Det visade vara hållbart och väl fungerande och den senaste i raden av etableringsorter är Vuollerim dit en container flyttats från Gällivare – till Maria Sätterqvist på gården Åkerhult.

Ett första steg mot visionen om att fler ska kunna jobba på sin utvalda plats på jorden, för att skapa ett bättre och mer hållbart samhälle, men även för att skapa nya affärsmöjligheter på landsbygden.

“Det finns inget som påverkar klimatet lika mycket som produktionen av mat. Därför känns det extra meningsfullt att kunna erbjuda närodlade, nyttiga, giftfria och riktigt goda grönsaksskott till norrbottningarna. Att jag dessutom kan arbeta på min egen utvalda plats, slippa pendling och kunna lägga upp arbetet som jag vill är något som jag bara har kunnat drömma om tidigare – och som nu blir verklighet,” säger Maria Sätterqvist till Lapplands Kommunalförbunds hemsida.

I dag producerar Renodlat mikrogrönt till olika restaurangeri Norrbotten. Bland andra Hemmagastronomi i Luleå, Ångbryggeriet Kök och Bar i Piteå och Quality Hotel Lapland i Gällivare.

Källa: Jokkmokk.se, Jokkmokks kommun