Ny återbruksateljé öppnar i Jokkmokk

ABF öppnar en återbruksateljé i Jokkmokk, och startar studiecirkel om textilt återbruk. Foto: Andreas Viklund.

Återbruk, eller återanvändning av gamla saker i olika former, har blivit ett stort intresse för många. Dels för att det är miljövänligt, klimatsmart och ekonomiskt, men också för att det ger utlopp för kreativitet och skaparglädje. ABF Norr Jokkmokk har nu öppnat upp en ateljé för återbruk av textilier, under ledning av textilläraren och sömmerskan Ingrid Holmlund.

Inom några veckor kommer ABF att starta en studiecirkel för textilt återbruk med Ingrid Holmlund som cirkelledare. Ingrid har jobbat med re-design i många år, och har varit inblandad i flera återbruksprojekt tidigare. Deltagarna i studiecirkeln kommer att få lära sig hur de kan sy nya kläder av gamla plagg, och hur man kan hitta och ta tillvara på inspiration för att skapa nya textilprodukter.

Deltagarna får ta med sig egen syutrustning och eget material, som gamla kläder att använda som startpunkt. Det finns några symaskiner att låna av ABF, och även om det inte krävs några förkunskaper för att vara med är det en fördel att kunna grunderna i sömnad för hand och med symaskin.

“Det ligger i tiden, och intresset är stort”, berättar Kenneth Wallmark som är verksamhetsledare på ABF Norr Jokkmokk, och lägger till att han är jätteglad över att Ingrid Holmlund med all hennes kunskap och kompetens är med i ateljén och studiecirkeln.

Genomförandet kommer att bygga på deltagarnas egna önskemål, så vad studiecirkeln resulterar i återstår att se. Men redan nu går det alldeles utmärkt att besöka ateljén i ABF:s lokaler i Folkets Hus i Jokkmokk, för att se några exempel på återbrukade textilier och anmäla sig till den kommande studiecirkeln.

Ingrid Holmlund, textillärare och sömmerska, och Kenneth Wallmark, verksamhetsledare på ABF Norr Jokkmokk.