Ny medieproduktionssatsning i Jokkmokk

Välgörenhetsloppet var ett av många arrangemang som Andreas Viklund har dokumenterat och skrivit om för gratistidningen. Nu blir han medieproducent på heltid, med målet att göra gratistidningen ännu bättre efter sommaruppehållet.

Den tredje juli går startskottet för en ny satsning på medieproduktion i Jokkmokk, när två barndomsvänner drar igång en ny webb- och medieproduktionsbyrå grundad på ett gemensamt intresse för berättande och kärlek till hembygden – kombinerat med en hälsosam portion humor och skaparglädje. Det är Ola Harnesk och gratistidningens skribent Andreas Viklund som under våren har skapat en egen plattform för kommunikations- och medieproduktionstjänster, och som nu startar en gemensam verksamhet genom Olas företag, Laponia Service AB.

Intresset för berättande har de två kompanjonerna haft sedan barnsben, under uppväxten i Porjus. De har i grunden olika intresseområden: Ola är elinstallatör i grunden, praktiker ut i fingerspetsarna och med entreprenörskapet i ryggmärgen. Andreas är en kreativ datornörd, som ända sedan tonåren har fått utlopp för kreativiteten genom att text, bilder, musik och film – allt i digitalt format. Tanken på att jobba tillsammans föddes under hösten 2018, då som en flyktig idé som bara nämndes i förbifarten i ett samtal om Andreas arbete som skribent för gratistidningen och som medieproducent åt Jokkmokks kommun. Idén växte till en konkret affärsidé under början av 2019, och när Andreas tidsbegränsade anställning för kommunen avslutades i mars i år fanns det en färdig plan för det blivande samarbetet. Hård- och mjukvara för en komplett medieproduktionsstudio köptes in, och sedan dess har arbetet mest handlat om att gå ifrån idé till handling och att bygga en startpunkt som verksamheten kan ta avstamp ifrån. När nu företaget öppnar dess webbplats på laponiaservice.se så blir det också starten för den faktiska verksamheten som sådan, och det är berättandet som utgör själva dess kärna.

-Alla former av kommunikation handlar om någon form av berättande, oavsett om det är information, marknadsföring eller något annat som kommuniceras, säger Andreas och fortsätter:
-Kommunikation är ju inte något som bara görs i enkelriktad form med jämna mellanrum, utan det är något som händer hela tiden och i flera olika kanaler samtidigt, i många olika riktningar. Och framför allt i olika medier och genom olika kommunikationsformer…

Ett exempel på den poängen har varit de evenemangsbevakningar som Andreas har gjort under de senaste årens vintermarknader i Jokkmokk. Genom textartiklar, fotoalbum, ljudinspelningar, ihopklippta videoinslag och livesändningar under marknaderna har han sett styrkor i flexibiliteten, att inte låsa sig vid ett fåtal former av kommunikation utan hellre försöka täcka så många former som möjligt. Men det har också varit tydligt att olika kommunikationsformer når ut till olika typer av läsare och tittare, och att en del saker som verkat vara bra idéer inte alltid har fungerat i praktiken. Sådana lärdomar, och den uttalade vilja att alltid lära sig nya saker, är en annan sak som både Ola och Andreas brinner för.

Gemensamt genom alla marknadsbevakningar de senaste åren var just berättandet i sig, och hur något så stort som Jokkmokks marknad kunde visas upp på ett så omfattande sätt som möjligt, för att människor som inte var på plats i Jokkmokk ändå kunde uppleva en liten del av marknaden via nätet. Förhoppningen har varit att marknadsbevakningen skulle skapa ett större intresse för Jokkmokks marknad, i en sådan grad att det skulle påverka antalet framtida marknadsbesökare positivt. Och alldeles oavsett antalet faktiska (och framtida) marknadsbesökare så har fler än 182.000 personer tagit del av den digitala marknadsbevakningen de senaste tre åren. Materialet som fortfarande ligger kvar på internet upptäcks av nya läsare och tittare varje dag, och det har redan kommit ett antal önskemål och förfrågningar för nästa års vintermarknadsbevakning.

Det var bland annat genom marknadsbevakningen som drömmen om en större satsning på professionell medieproduktion föddes, och det var den drömmen som Ola Harnesk såg möjligheterna med – möjligheter som han ville ta till vara på. Andreas, som utöver medieproduktionsuppdraget för Jokkmokks kommun också har varit skribent för Jokkmokk Gratistidning sedan utgivningsstarten i början av 2018, har jobbat med olika former av webb- och medieproduktion i närmare två årtionden. Först som musikproducent i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet, och sedan som webbdesigner och webbproducent såväl lokalt som på internationell nivå.

Med den kompetens och det stora intresse som Andreas har för webbproduktion, blir det en naturlig del av verksamheten för Laponia Service AB, tillsammans med allt annat som inryms under begreppet “medieproduktion”. För webbproduktionen går dock företaget i en annorlunda riktning än vad de flesta webbyråer gör idag. I stället för avancerade sajtbyggen med kompletta publiceringssystem, så utgår Laponia Service från en annan startpunkt och bygger enkla, snabba, väloptimerade och säkra sajter som inte kan bli hackade eller saboterade på de sätt som många företag med WordPress-sajter har drabbats av.

Företaget kan givetvis både bygga och underhålla avancerade sajter med WordPress eller andra publiceringssystem som grund, om behovet skulle uppstå. Men det som Ola och Andreas väljer att fokusera på är i stället den stora andel småföretag, föreningar, organisationer och privatpersoner som inte behöver avancerade sajter byggda på underhållskrävande publiceringssystem. Företagets egen sajt är ett exempel på den typ av enkla sajter som Laponia Service AB kommer att bygga åt andra.

-Spontant skulle jag säga att hälften av alla företag med WordPress-sajter med stor sannolikhet skulle klara sig alldeles utmärkt med en enkel, statisk sajt som inte kräver regelbundet underhåll, säger Andreas.
-Det finns redan så många som bygger avancerade sajter. Vi vill göra något annat, något som vi kan göra riktigt, riktigt bra, kommenterar Ola.

Satsningen kommer också att komma till nytta för gratistidningen, som framöver bland annat kommer att kunna erbjuda annonsörer olika medieproduktionstjänster – exempelvis reklamfilmer eller evenemangsbevakning av den typ som gjorts under vintermarknaden. Det kommer mer information om detta när Jokkmokk Gratistidning återkommer i augusti, efter sommaruppehållet. Laponia Service har redan idag ett introduktionserbjudande för såväl medieproduktionstjänster som webbproduktion. För mer information, se laponiaservice.se – eller följ Laponia Service AB på Facebook.

Jokkmokk Gratistidnings skribent Andreas Viklund blir medieproducent på heltid genom samarbete med Ola Harnesks företag Laponia Service AB från och med juli i år.