Ny REKO-ring i Jokkmokk

REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat.

Nu startar Norra Lapplands första REKO-ring i Jokkmokk. Och det har varit en kort tid som gått från idé till verklighet.

REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en REKO-ring där råvaror och förädlade produkter säljs direkt från producent till konsument. Runtom i Sverige finns många REKO-ringar och i Norrbotten finns sedan tidigare REKO-ring Piteå och REKO-ring rutt 616 Boden – Luleå.
Det verkar ha funnits ett stort sug efter en REKO-ring i Jokkmokkstrakterna för på bara ett par dagar var Facebookgruppen uppe i femhundra medlemmar och efter helgen åttahundra – långt över administratörernas förhoppning om sexhundra medlemmar inför första utlämning!

Amanda Mannervik, projektledare på näringslivskontoret Strukturum i Jokkmokk och en av administratörerna, berättar:

“Önskemålet om en REKO-ring kom direkt från producenthåll, under ett webinar på tema “krishantering för småföretagare i virustider” som jag och mina kollegor på Strukturum höll. Jag kände direkt att absolut, här har vi något konkret vi kan hjälpa till att facilitera som också går i linje med det InterregNord-projekt jag leder som handlar om cirkulär ekonomi i arktiska glesbygdssamhällen. Jag letade upp en person som hade erfarenhet av att starta upp REKO-ringar i glesbygd i norr och så fick hon vara med och berätta om sina erfarenheter under vårt digitala uppstartsmöte. Intresset verkade vara stort både från producent- och konsumenthåll så vi bestämde oss för att testa en första utlämning redan innan påsk. Nu på vår första utlämning har vi med en riktigt härlig uppsättning av lokala producenter, allt ifrån ägg, bärprodukter, saft och kombucha, fisk, kött, mejeri med mera. Utlämning sker i Jokkmokk och Vuollerim nu den första gången men vi har fått goda indikationer på att det finns efterfrågan på flera närliggande orter framöver, exempelvis Porjus och Gällivare och kanske även Harads och Kåbdalis om det finns tillräckligt stort intresse där. Jag vill verkligen uppmuntra fler små producenter att gå med i REKO-ringen, det kan göra extra stor skillnad såhär i kristider. Själva försäljningen sker i Facebookgruppen så jag vill också uppmuntra dig som känner någon i riskgrupp eller någon som inte har Facebook att erbjuda dig att handla. Att handla i REKO-ringen är ett utmärkt sätt att hitta nya spännande produkter och dessutom stötta våra lokala producenter”.

Vill du handla i REKO-ring Jokkmokk gör du det genom att gå med i Facebookgruppen. I gruppens beskrivning står det hur det fungerar: www.facebook.com/groups/rekoringjokkmokk

Är du intresserad av fler cirkulära och hållbara initiativ i regionen, bli gärna en del av GRUDE Community Jokkmokk, tipsar Amanda: www.facebook.com/groups/grudejokkmokk
Källa: Strukturum, Jokkmokk