På björnäventyr i Finland

Äntligen kom jag mig iväg på en resa jag länge drömt om, att fota björn och järv i östra Finland, 1,5 km. från ryska gränsen. 70 mil från mitt eget paradis Luvos. Jag anmälde mig till en tjejresa med Elisabeth Landberger för rovdjursland.se.
Man tillbringar nätterna i olika gömslen från 17.00 – 07.00.
Första natten fick jag besök av bl.a. denna ljusa björnhona, man blir nästan stum när en björn plötsligt dyker upp, dom är väldigt stora, betydligt större än våra svenska björnar….mäktigt!

Andra natten satt jag i ett gömsle vid en liten tjärn, underbar natur med torrakor, ängsull och möjlighet att få bilder både med miljö och riktigt nära.
Tredje natten satt jag tillsammans med Elisabeth i ett gömsle med möjlighet att fota åt alla håll. Mycket lågt till tak så mitt huvud har fått många bulor, när jag ivrigt försökte hinna med att fota åt alla håll.
Sista natten tillbringade jag i ett gömsle i skogen, en annan miljö med tallar, granar och stubbar allt i mustig grönska.
Under min tid här hade ingen järv synts till, så jag hade nästan tappat hoppet om att få se järv. Men så plötsligt skymtar jag ett huvud bland riset……jadå där kom järven min lycka var fullständig.
Jag kan varmt rekommendera denna resa, ett äventyr som tar lång tid att smälta och många bilder att njuta av.