På gång i juli

Några av deltagarna i 2018 års upplaga av hyrkartsracet Vuollerimdagen, arrangerat av Vuollerims Motorförening.

Vi har nått fram till vecka 27, och ingen har vid det här laget undgått att det nu är högsommar och högsäsong för besöksnäringen i Jokkmokks kommun. När vi nu har den ljusa, varma och (för många) lediga julimånaden framför oss så vill gratistidningen tipsa om några arrangemang och evenemang som äger rum i Jokkmokks kommun under den första delen av juli:

4-7:e juli – Festyra & Kulturkraft i Vuollerim.
För 24:e året i rad arrangeras folkfesten som samlar hela Vuollerimbygden, med ett omfattande program av olika aktiviteter. För mer information, se https://www.facebook.com/kulturkraftvlm/

6:e juli – Rallarmarschen Gällivare-Porjus.
Välkommen att delta på Rallarmarschen, en marsch som arrangeras varje år till minnet av de rallare som byggde vattenkraftstationerna vid förra seklets början. Den stora Rallarmarschen är 44 km, med start kl 06:00-07:00 från Torrisbäcken. Lilla Rallarmarschen är 23 km, med start kl 09:00-10:00 från E45 vid Rallarstigen. Målet är i Kraftbyggarland, nedanför informationsplatsen i Porjus.

7:e juli – Naturum Laponia: Vernissage av utställning – Arktisk skinnberedning, ett världskulturarv
Vernissage på Naturum Laponia i Stora Sjöfallet, söndag 7 juli kl. 14.00 och 16.00. Lotta Rahme besöker naturum för att inviga utställningen Arktisk skinnberedning som Lotta beskriver såhär: “Utställningen består av 4 kvinnoskulpturer i råhud. En indian, en inuit, en same och en ainukvinna. Till varje skulptur hör ett bildspel som visar kvinnorna i arbete. Utställningen är skapad som en hyllning och ett tack till de kvinnor som undervisat mig.”

13:e juli – Hyrkartsrace: Vuollerimdagen
Tävling med hyrkarter, öppen för alla som inte har en tävlingslicens för karting. Kom och var med i en fartfylld och rolig tävling – med prispengar för de tre snabbaste förarna! Start klockan 14:00 på kartingbanan vid Letsi kraftstation. Arrangörer är Vuollerims Motorförening. Mer info finns på http://vuollerimsmf.se/

Naturum Laponia, Stora Sjöfallet.