|REKO-ring Jokkmokk| En varm och skön sommardag promenerade jag med Calle genom …

|REKO-ring Jokkmokk|
En varm och skön sommardag promenerade jag med Calle genom Vuollerim. På byns gröna ängar betade vackra, vita kor med rödbruna och svarta fläckar. De strosade fritt mellan de vidsträckta ängarna och den svala, täta skogen.
Vi stannade upp och iakttog dem, till Calles förtjusning: “Mamma, jag vill också ha en ko, vi kan dricka mycket mjölk!” Jag förklarade att dessa fjällkor håller på att försvinna och att deras mjölk passar väldigt bra till att göra ost, då den innehåller ett “jättebra protein”.
Detta har byns skickliga mathantverkare tagit fasta på och arbetar idogt och passionerat för att skapa ostar som tagit dem hela vägen till dubbelt SM-guld och vidare in i de mest exklusiva och världskända restaurangernas kök.
Nu har även du och jag chansen att få njuta av produkterna från Sveriges nordligaste mejeri för hårdostar! Jag har såklart beställt en fin ostbricka till påskens myskvällar.
Inte nog med det! Jag ska äta ekologiska ägg från fria, friska höns i Murjek; som jag toppar med ett flingsalt med lingon, björklöv och trattkantarell.
Jag ska börja dagen med ingefärskombucha och, med solen i ögonen, fräsa Jokkmokksproducerad suovas på muurikkan över öppen eld, för att med rosiga kinder runda av dagen med en shot från en stärkande tinktur av sprängticka, rosenrot och fjällkvanne, som boost för ännu en gnistrande skiddag. En arktisk festmåltid vars ingredienser har hämtats från fjällens, skogarnas, älvarnas och ängarnas skafferi; och som förädlats av passionerade och kunniga mathantverkare, i våra bygder, här vid polcirkeln.
Det är en ynnest att vi konsumenter nu får chansen att handla direkt av våra lokala producenter, utan mellanhänder.
Tack för ett efterlängtat och välbehövligt initiativ Amanda, Eva -Lena och alla dedikerade mathantverkare! Jag hoppas kunna bidra med Åkerhults ekologiska grönsaker till sommaren. Och du, byt ut den norskodlade laxen mot ett lokalt, godare och nyttigare alternativ! Jag har precis beställt saltad och rökt fjällfisk; öring, röding och sik från Lena Viltok. 🐥
Så skrev jag för några dagar sedan och se, nu sitter jag här och njuter.
#närproducerat #påsk #hälsa #rekoringjokkmokk #helalandetlever #mat

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot glesbygdsromantik

Källa: glesbygdsromantik