|Självförsörjning vid polcirkeln| Människan har varit självförsörjande på mat, u…

|Självförsörjning vid polcirkeln|
Människan har varit självförsörjande på mat, under största delen av vår historia. Men sedan 50 -100 år tillbaka har vi i princip slutat med det och många köper allt som de äter.

Vi vet att en kris skulle kunna ge oss stora problem, här i Sverige. Vår självförsörjningsgrad är väldigt låg – nära noll enligt @fobo_skane; som har skrivit en ingående artikelserie om självhushållning.

Det är inte därför vi odlar, vi har andra motiv. Främst är det fantastiskt roligt och utvecklande, inte minst för vår Calle.

Att vi sedan får äta den mest närproducerade och “superekologiska” maten, som inte har tappat i näring på grund av långa transporter gör det hela ännu bättre. Mat från vår egen jord. Inga gifter, inga konstigheter. Från jord till bord inom några minuter.

En annan fördel är att vi får äta mycket mera varierat, än om vi handlar maten. Vi kan odla en stor variation av grönsaker – som inte erbjuds i butikerna.

En aspekt av ökad självhushållning, som känns extra bra i hjärtat, är att vi odlare kräver mindre mark för vår matförsörjning. Enligt FOBO har varje världsmedborgare ca 2000 kvm till sitt förfogande. Vi svenskar använder betydligt mer mark – hela 10 000 kvm per köttätare (djurens foder kräver det mesta av den ytan).

En vegan håller till godo på 1000 kvm, så heja alla veganer! Här på gården köper vi inget kött, vi jagar och fiskar det animaliska vi äter. Så har vi höns också. För en självförsörjare är det guld att ha höns! De ger protein och fett och ingår i kretsloppet på gården, genom att äta skörderester och producera ägg – och gödsel till odlingarna. Dessutom kan de förbereda marken för sådd – en “hönstraktor”.

Vi åt färskt grönt från våra land och växthus, från mitten av maj till mitten av november. Fortfarande äter vi av överflödet som vi frusit in. Vi har knappt behövt handla en grönsak på 8 månader, så nog är det värt att odla sin egen mat, om du frågar oss.
💚
Vi plockar även bär och samlar ätliga växter i skog och mark. Vi är dock usla på att plocka svamp – typiskt tornedalingar, som av tradition inte äter svamp. 😅

#ökadsjälvförsörjning #mat #odla #odling #självhushållning #hållbarhet

 

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot glesbygdsromantik

Källa: glesbygdsromantik