|Smörkolekokt palsternacka| Nu är det vinter här vid polcirkeln. Det är samma vi…

|Smörkolekokt palsternacka|
Nu är det vinter här vid polcirkeln. Det är samma visa varje år med bråda dagar innan snön lägger sig. Hela gården ska röjas och allt ska skördas, förutom den allra tåligaste kålen. Hos oss är det svartkålen som fortfarande står kvar – med sina gröna, vackra palmkronor mot allt det vita.

I söndags tog Calle upp de sista palsternackorna ur pallkragen. De som han sådde under våren, tillsammans med snabbväxare som rädisa och sallat. En täckning med gräsklipp och jämn bevattning verkar vara grejen med palsternackan, det fungerade här i alla fall.

Vi älskar ugnsrostade palsternackor men nu ska jag testa några nya recept, som smörkolekokt palsternacka med vanilj och äpple. Eller hasselbackspalsternacka med svartkål- och svampstuvning.

Bladverket kan användas som örtkrydda och påminner tydligen om persilja medan stjälken måste kokas och hackas för att bli god. Här har hönsen fått festa lös på blasten, de behöver grönfoder varje dag, så även under vintern.

🌱

Fröna kommer från hållbara, ekologiska @Runabergsfroer och sorten är White gem, som funkar bra även här i norr.

#odlainorr #självhushållning #ekologiskt #närproducerat #helalandetlever #lantliv #matglädje #mat #odla #odling #Självförsörjning #norrland #vuollerim #jokkmokk #mitthem #Lappland #trädgårdsinspo #hållbarhet #klimatsmart #frivilligenkelhet #downshifting

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot glesbygdsromantik

Källa: glesbygdsromantik