|Spetskål| Det är av misstagen en lär sig. Som den där sommaren när jag odlade e…

|Spetskål|
Det är av misstagen en lär sig. Som den där sommaren när jag odlade en slags vitkål, sommarkål, som blev skördeklar samtidigt och sedan började spricka. Det blev en stress att skörda och äta upp allt.

“Vis av erfarenhet” så odlade jag nästa år sommar-, höst- och vinterkål, de två senare gick att lagra. Sedan är det en djungel att välja rätt sort och tidighet.

Tack och lov har @hushallningssallskapet_pitea, provodlat och satt ihop en fin sortlista för oss norrodlare.

Spetskål är en typ av sommarkål, som alltså äts färsk. I somras odlade jag två olika sorter: Murdoc (frö godkänt för ekologisk odling) och Jersey Wakefield – ett kulturarvsfrö.

Vi fick spetskål i olika storlekar, som du ser på bild tre. Största vägde över tre kilo och var av sorten Jersey W.

Jag kallsådde all kål i mars, ute i tunnelväxthuset och fick därigenom knubbiga och härdiga plantor som jag planterade ut redan i maj, här vid polcirkeln.

Kål kräver näring så jag laddade bäddarna med bokashikompost från hösten och vintern, stallgödsel från fjällkorna och hästarna i byn och täckte sedan med ca 15 cm gräsklipp.

Vi har solcellsstyrt droppbevattningssystem och vattnar med regnvatten, som vi samlar upp i tunnor och i en (ny) kubiktank.

Det stora hotet var, som vanligt, kållarverna. De äter upp kålen i rekordfart. Jag sprayade bladen med Turex, godkänt för ekoodling men fick ändå stora angrepp. Så i år beställer jag hållbara yrkesodlarnät från @lindblomsfroab – där vi även beställer fina ekofrön.

Det är så gott att grilla spetskål och i boken “Grönsaker A-Ö” finns ett fantastiskt recept på brynt spetskål med pesto cavolo.

Tack vare att vi odlar så “tvingas” vi äta mängder med grönsaker och särskilt kål. Kålen är laddad med antioxidanter, som bland annat bekämpar cancerceller. Så det känns extra bra för mig.

Dessutom får vi odlare i oss mineraler och nyttiga bakterier, från våra jordar, som är livsviktigt för (tarm)hälsan.

I år ska jag testa att få en rekordtidig skörd av spetskål, i tunnelväxthuset. Håll tummarna!
💚🥬

#odlainorr #Vuollerim #ekologiskt #hållbarhet #närproducerat #helalandetlever #lantliv #lantligt #mitthem #självhushållning #odla #odling

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot

Källa: glesbygdsromantik