Tillsammans igen – efter 50 år

1969 gick ett 80-tal elever ut nionde klass på Östra Skolan i Jokkmokk. 50 år senare möttes ett 30-tal av dem för en hel helg av festligheter. Foto: Andreas Viklund

År 1969 gick ett 80-tal elever ut nionde klass på Östra Skolan i Jokkmokk. Många av dem återsåg sina tidigare klasskompisar och årgångsvänner på den stora klassträffen 1989 då klassen firade 20-årsjubileum. När det nu i år har gått 50 år sedan skolavslutningen 1969 så firades det med en ny klassfest – och närmare 30 deltagare var på plats.

Många av de tidigare eleverna bor fortfarande kvar i Jokkmokks kommun. Några bor i andra Norrbottens- och Västerbottenskommuner, och de som hade den längsta resvägen kom från Stockholm och Västerås. Det pratades, naturligtvis, om många gamla minnen, bland annat om när deltagarna började i 1:a klass. Då var det så många elever att de fick inte plats på Västra skolan, utan de fick gå de två första åren i källaren på elevhemmet – det som numera är Hotell Jokkmokk. Många barn bodde också på elevhemmet då det inte alltid fanns möjlighet att åka hem dagligen på grund av långa avstånd och andra faktorer.

Under de tre dagar som återträffen pågick har deltagarna bland annat besökt Östra Skolan, där filmen om när skolan byggdes visades. En nostalgivandring i lokalerna hanns också med, där minnen om såväl lärare som skolämnen dryftades. Det blev många glada skratt och stämningen var god! Fredagkvällen avnjöts med “ren på sten” på restaurang Ájtte, vilket var mycket uppskattat. Festligheterna fortsatte sedan i Sparbankssalen på Ája, där det bland annat fanns en samling klassfoton och tidningsurklipp som väckte fler minnen till liv.

Under lördagen gjordes även ett besök på Ájtte samt i den vackra fjällträdgården, där man avslutade med grillkväll i ett fantastiskt väder. Det fanns mycket att prata om under dessa dagar och många roliga minnen att återberätta och skratta åt!

Nöjda deltagare tackar de som har anordnat återträffen, och de som har hållit i trådarna och planerat för jubiléet är: Kicki Ullenius, Kristina Åstot Utsi, Stig Märak och Inger Wågman Larsson.

Namn på deltagare som är med på bilden:

Bakre raden från vänster: Lars Ericsson, Ann-Catrin Granqvist, Majlen Andersson, Ingrid Holmberg (Näsström), Ann-Christin Kvickström, Karin Sjöstrand (Persson), Leif Rönnqvist, Annelie Westbom, Clifford Skogh, Roland Arvidsson, Ivar Persson, Bohdan Svensson.

Främre raden från vänster: Nils-Gustav Blind, Susanna Valkeapää (Nilsson), Erica Nordvall Falck, Stig Märak, Elisabeth Arvidsson (Åström), Ingegerd Unnes Blom, Kristina Åstot Utsi (Sandqvist), Kicki Ullenius (Danielsson), Hubert Karlsson, Inger Wågman Larsson, Jan-Ove Johansson, Eva Henriksson (Andersson), Michael Nordh.