Tips ur programmet

Restaurangkåtan – alltid välbesökt såväl dagtid som kvällstid. Foto: Andreas Viklund.

Jokkmokks 415:e marknad invigs på onsdagen den 5:e februari, med invigningsceremoni klockan 17:30 på snöscenen i parken i Jokkmokk. Det blir starten på marknaden som på torsdagen börjar med marknadsgudstjänst klockan 09:00 i Jokkmokks kyrka. Därefter öppnas marknadsplatsen klockan 10:00 – och sedan följer hundratals arrangemang och aktiviteter under de följande tre dagarna.

Det finns något för alla, varje dag och kväll, och det går inte att uppleva mer än en liten del av allt som händer  så det kan vara bra att göra en egen planering i förväg. Här är gratistidningens tips på några av de många guldkornen i programmet:

Torsdag den 6:e februari

Marknadstorsdagen är oftast den dag då det är minst trängsel på marknadsområdet. Ett utmärkt tillfälle att se renrajden längs Storgatan och vid snöscenen vid lunchtid. Den samiska nationaldagen firas med tal, sång och jojk på snöscenen klockan 13:00, och marknadsområdet är öppet till 18:00 så det finns gott om tid att utforska de hundratals marknadsknallarnas utbud. I omgivningarna utanför marknadsområdet finns såväl Sameslöjdstiftelsen och hantverksmarknaden på Västra skolan, som båda är bra att besöka tidigt för att hinna fånga de mest eftertraktade varorna och produkterna. Studentutställningen på Samernas Utbildningscentrum där andraårsstudenterna på slöjdlinjen visar upp sina verk är en årlig höjdpunkt, och Ájtte museum som öppnar flera tillfälliga utställningar är också ett måste.

På torsdagkvällen finns kultur- och musikarrangemang på i stort sett alla scener som finns i Jokkmokk. På Folkets Hus kan man på en och samma kväll uppleva Jakob Hellman (med Kitok som gästartist, klockan 19:30) och en stark trio av lokala band: One Man Short, Delta River Band och Frekvens (klockan 21:00-01:00). Dans- och jojkföreställningen Ájttega/Förfäderna har premiär på Ája klockan 20:00, en föreställning som även ges klockan 14:00 på fredagen. Det är också konserter på bland annat Bio Norden, Gamla Kyrkan och Café Gasskas. Kolla både marknadsprogrammet och lokal affischering, Det tillkommer ofta föreställningar och konserter efter att det tryckta marknadsprogrammet gjordes.

Fredag den 7:e februari

På fredagen är det fler människor i rörelse på såväl marknadsområdet som på de olika platserna i omgivningen. Om du inte har gjort det redan så besök restaurangkåtorna, Gijssá och Läntas kåta – och utforska några av alla matupplevelser som erbjuds i och omkring marknadsområdet. Det är matmarknad på Kaitumgården, försäljning på Gamla Apoteket och ölprovning av arktiskt hantverksöl på Arctic Deli. Vid Ájtte kan du dricka kokkaffe med kaffeost vid lägerelden, en vardaglig upplevelse för många som bor här men en stark upplevelse för många som inte har gjort det förut. Renracet vid Talvatis klockan 14:00 arrangeras alla de tre marknadsdagarna, men kan med fördel upplevas på fredagen då det oftast är mer plats runt banan än vad det är på lördagen. Vem vet, med lite tur och en dos våghalsighet kanske du plötsligt blir en av deltagarna? Om det skulle hända, så finns det bara en sak att göra: Håll i dig – det kommer att gå fort!

Renrace på Talvatissjön – en publikfavorit varje år. Foto: Andreas Viklund.

Bland eftermiddags- och kvällsföreställningarna rekommenderas bland mycket annat Louisa Lyne & Di Yiddishe Kapelye som ses i Bio Norden klockan 16:00, Pia-Maria Holmgrens konsert i Gamla Kyrkan klockan 17:00 och marknadsafton på Östra Skolan klockan 18:00 där eleverna från Samernas Utbildningscentrum står för underhållningen. Idol-vinnaren Chris Kläfford uppträder i Folkets hus klockan 19:30, och därefter följer samedansen mellan 21:00 och 01:00 – ett arrangemang som i marknadsprogrammet bara beskrivs med orden “traditionellt hålligång” och som alltid lever upp till den beskrivningen.

Lördagen den 8:e februari

Den tredje och sista marknadsdagen är de många överraskningarnas dag. När det är som mest människor i rörelse sker också de mest oväntade mötena. Försäljningen på marknadsområdet pågår mellan 10:00 och 18:00, och därefter packar knallarna ihop sina saker och marknadsförsäljningen avslutas för året – och ibland kan det göras riktiga fynd under marknadens sista timme. Innan dess bör man ha hunnit besöka så många av de olika platserna runtomkring marknaden som möjilgt. Församlingshemmet, alla små och stora butiker, och några av restaurangerna. På Bio Norden kan du uppleva poetry slam klockan 14:00 och Ord & Ton med författaren Bengt Pohjanen klockan 15:30. Renrajden, renracet och Ájtte kommer att vara stora publikdragare på lördagen, och har man små barn med sig kan det vara värt att tänka på att det kan bli trångt. Återigen finns det mer att uppleva än vad någon ens är nära att hinna med – och ibland kan man bara följa flödet av människor och se var man hamnar.

När gatumarknaden avslutas fortsätter festligheterna hela kvällen och natten. Sveriges två nordligaste riksspelemän, Daniel Wikslund och Fredrik Hangasjärvi, uppträder i Jokkmokks kyrka klockan 19:00. I Folkets hus ges kvällens marknadskonsert klockan 19:30 av Maxida Märak, medan Café Gasskas har besök av Treman, och “Gasskas Allstars” – vilket brukar vara en fantastisk blandning av musiker och artister som är i Jokkmokk och dyker upp oannonserade på Gasskas scen. Oavsett var man väljer att tillbringa kvällen så kommer det att bli fina musikupplevelser. Och som sig bör, i sällskap av människor man kanske aldrig skulle träffa i något annat sammanhang än just på Jokkmokks marknad.

Skribent: Andreas Viklund