Unik fotoutställning om Sveriges urfolk på High Court c/o Malmö Museer

Familj på motorcykel: Sara- Helen Persson, Klemmet Israelsson och Nils -Teodor Israelsson. Foto: Hans Jonsson.

Malmö Museer och Samer i Syd presenterar en unik fotoutställning om Sveriges urfolk på High Court den 16 augusti-17 november 2019. I utställningen visas personliga porträtt med den samiska kulturen i fokus, våtplåtsfotografi av Hans Jonsson. 

”Om klimatet tillåter ska jag bli renskötare. Skogen och fjället är en del av mitt liv och en del av min framtid. Men det är synd, för klimatet verkar kunna sätta stopp för oss.” Det säger Stina 14 år, en av de samer som finns med i utställningen Samer – Ingen isolerad ö, våtplåtsfotografier av Hans Jonsson. Efter premiärvisning i Jokkmokk på samernas nationaldag i februari, är det nu Malmö och Skånes tur att möta Sveriges ursprungsbefolkning på nära håll.

En passion för antikt fotografi och en nyfikenhet på Sveriges urfolk. Det fick fotografen Hans Jonsson från Skåne att 2016 fylla bilen med sin kamera, plåtar och fotokemi och resa norrut utan någon fast plan. När Hans vände söderut hade han med sig en inbjudan att komma tillbaka sommaren därpå till Svaipa sameby och deras sommarviste. Han fick möta människor och dokumentera kalvmärkning och andra sysslor som vardagen på fjället innehåller. I Malmö visas också några helt nya verk från Hans tredje resa till Sápmi sommaren 2019.

– Det känns verkligen roligt att vi genom Hans Jonssons fotografier från Sápmi får en fin möjlighet att samarbeta med Samer i syd och tillsammans med dem synliggöra Sveriges urfolk, säger Josefine Floberg, utställningschef på Malmö Museer.

– Det bor samer över hela Sverige, men kunskapen om Sveriges urfolk är väldigt låg. Därför känns det fantastiskt att vi får möjlighet att visa denna unika fotoutställning här i Skåne, säger Helena Dådring, ordförande för Samer i Syd.

Fototeknik från 1800-talet

Fotografierna är tagna med våtplåt, en gammal fototeknik från mitten av 1800-talet. Den innebär att man fotograferar på aluminium- eller glasplåtar och framkallningen måste ske på plats. Resultatet blir unika, originalplåtar som närmar sig måleri. Det är bilder som berättar och berör och som genom den unika tekniken åskådliggör kulturutvecklingen fram till idag. Detta sätt att fotografera påminner om den som användes av 1800-talsfotograferna Lotten van Düben och Borg Mesch på sin tid under deras ”Lapplandsexpedition”, men skapar en helt annan reaktion i betraktaren när man upptäcker moderna detaljer i Hans Jonssons nutida fotografier.

c/o Malmö Museer

Eftersom det för närvarande pågår ombyggnation i flera av Malmö Museers lokaler kommer utställningen Samer – ingen isolerad ö, att visas på HighCourt, Malmö hovrätts tidigare lokaler vid Slottsparken, som nu är en vacker plats för konferens, kontorshotell, event, restaurang och konstutställningar. Under perioden erbjuder Malmö Museer och Samer i Syd visningar av utställningen.

Källa: Malmö Stad