Vad är det som väntar på Jokkmokks marknad?

Den traditionsfyllda renrajden är ett uppskattat inslag på Jokkmokks Marknad.

Vi har nått februari månad, och den norra landsändan har under den senaste veckan fått flera decimeter nysnö. Den omfattande snöröjningen som gjordes i Jokkmokk i mitten av januari har fått kompletteras med många, många fler lastbilslass med snö de senaste dygnen. Följden har blivit vad många skulle kalla “en riktig vinter” efter perioder av blida och droppande tak. Allt är upp-och-nedvänt – men ändå precis som det ska vara i Jokkmokk den här tiden på året. Det är februari, det är snötyngda träd och magnifika snödrivor, och det är någonting i såväl omgivningen som i samhället i stort som börjar kännas på olika håll i kommunen: Det är äntligen dags för Jokkmokks marknad – årets stora höjdpunkt.

Under några intensiva dagar kommer gatorna i Jokkmokk att fyllas av människor. Turister från när och fjärran blandas med lokalbor. Marknadsknallar blandas med utställare, artister, journalister, politiker och vad än man kan tänka sig. Den typiska bilden av Jokkmokks marknad visar familjen Kuhmunens renrajd längs Storgatan, omringad av människor i alla åldrar med leenden och kameror (nu för tiden oftast mobiltelefoner) i händerna. Det är också en av de saker som många ser framför sig i drömmen om att besöka Jokkmokk och marknaden. Snön och kylan är också en del av upplevelserna, tillsammans med hantverket, konserterna, utställningarna och de hundratals andra programpunkterna.

Men marknaden är så mycket mer än dess programpunkter, och så otroligt svår att beskriva i en enkel text. De starkaste upplevelserna brukar finnas i händelserna runt omkring marknaden och dess kringarrangemang. Och i alla möten! Långväga besökare är pålästa och vet ofta precis vad de kommer för att uppleva. Men när man pratar med dem efter marknaden och innan de lämnar Jokkmokk, så kommer det fram en återkommande röd tråd i berättelserna och minnena: Det är mötena med människor man aldrig skulle ha träffat i något annat sammanhang än just på Jokkmokks marknad. Ofta väldigt slumpmässiga och oplanerade möten, sådant som kan hända när man sätter många olika människor på samma plats.

Det finns så många exempel bara från de senaste åren att det nästan blir missvisande att berätta om enstaka exempel, men jag gör det ändå med en berättelse som ligger några år bakåt i tiden. En välkänd artist som promenerade ute på marknadsområdet frågade en förbipasserande Jokkmokkare var man kunde äta “typisk marknadsmat” och blev medbjuden hem till det närliggande huset där köttsoppan stod på spisen. En timslång lunch senare hade ett stort antal ämnen diskuterats, men de vanliga och nyfikna frågorna om kändisskapet hade inte ställts. Efter maten frågade artisten om värdparet ville komma på kvällens konsert som tack för maten, och fick svaret “Nog vore det roligt, men vi har inte tid för sånt – det är ju marknad”. Konserten blev säkert minnesvärd i sig, men det starkaste minnet för den artisten var något så vardagligt som köttsoppa till lunch med trevligt sällskap. Och en insikt om hur prioriteringar under marknadstid kan vara väldigt annorlunda.

Sen finns det naturligtvis många berättelser om upplevelser som inte går att föreställa sig i förväg. Ett exempel på en sådan upplevelse handlar om Lauren, en ung kvinna från Kanada som aldrig hade varit i Sverige förut. Hon kom till Jokkmokk för marknaden. Väl på plats såg hon i programmet att det skulle hållas ett renrace på Talvatis, och hon gick dit för att för första gången få se renar i verkligheten. Startfältet för tävlingen hade en tom plats, och speakern efterlyste någon ur publiken som kunde vara med. Villkoret var att våga stiga fram och jojka inför de närmare 1.000 personerna som stod runt renracebanan. I ett spontant infall steg Lauren fram, tog mikrofonen och jojkade – och var plötsligt en av renracets deltagare. Hon fick göra tre race, och blev till slut 2:a efter ett dramatiskt finalrace. Men finalförlusten var inte någon besvikelse, hon lämnade racet med ett stort leende och med ett minne för livet.

Men det är ändå bara två utplockade detaljer, och den verkligt viktiga poängen är större än så. I dess allra enklaste form vill jag beskriva marknaden med en mening: Marknaden är stort antal människor som var och en bjuds (och själv bjuder) på ett stort antal upplevelser. En plats, tre dagar, tiotusentals människor, miljontals ögonblick – och alltid oväntade och oförutsägbara möten människor emellan. Det är marknaden för mig. Och, hoppas jag, för dig också.

Vi ses i vimlet!

Skribent: Andreas Viklund