Vasaloppsprestation ger hopp om svensk segrare i herrklassen

Klas Nilsson kommer tillbaka till Nordenskiöldsloppet efter sin topprestation i Vasaloppet.(c) Adam Klingeteg, Red Bull Content Pool


Skidåkaren Klas Nilssons topprestation i Vasaloppet ökar förhoppningarna om en svensk segrare i världens längsta skidlopp, Red Bull Nordenskiöldsloppet som avgörs i Jokkmokk 28 mars. Det skulle isåfall bli den första
svenska segraren sedan 1984.

Bäste svensk i Vasaloppet
Klas Nilsson (Team Igne, Skellefteå) gjorde sitt bästa Vasalopp någonsin när han åkte in i mål som femte åkare och bäste svensk på tiden 04,26.13. Han var 59 sekunder efter segraren Petter Eliassen, Norge.
Nilssons placering i årets Vasalopp överraskade alla, inte minst honom själv. Hans bästa placering i tidigare Vasalopp var 23e plats och när en spets på ena staven plötsligt lossnade mitt i loppet såg årets resultat ut att bli ungefär likadant. Men efter stavbyte och en stark prestation med snabb upphämtning kunde han till sist åka in på sin bästa placering någonsin.

Favorittippad
Nilssons topprestation i Vasaloppet ökar nu intresset för Red Bull Nordenskiöldsloppet där Nilsson är anmäld i tävlingsklassen. Loppet har inte haft en svensk segrare i herrklassen sedan 1984 och nu hoppas arrangörerna självklart på att Nilsson ska bli den som ändrar på det.
– Vi är väldigt glada att Klas kommer att delta i Nordenskiöldsloppet efter sin fantastiska prestation i Vasaloppet, säger Wolfgang Mehl, arrangör/CEO.
– Klas var med i tätgruppen stora delar av racet och blev till slut bästa svensk och vi hoppas att han ska upprepa den prestationen här hos oss.

Världens längsta skidlopp
Red Bull Nordenskiöldsloppet arrangeras lördagen den 28 mars och är med sina 220 km väldens längsta skidlopp i klassisk stil. Starten går i Purkijaur, 15 km nordost om Jokkmokk och bansträckningen är Purkijaur – Granudden – Årrenjarka – Granudden – Jokkmokk. Loppet följer samma bana på vägen mot Årrenjarka och tillbaka mot Jokkmokk.
I dagsläget är 420 åkare från 20 länder anmälda och för första gången finns även åkare från Australien och Belgien med i startloppet. Intresset är stort både från åkare och publik och har dessutom ökat efter Nilssons placering i Vasaloppet. Allt tyder på att årets lopp kommer att bli en klar succé.
– Vi har bra med snö, perfekta förhållanden och 500 högt motiverade funktionärer som ser till att loppet blir något väldigt extra för alla, avslutar Wolfgang Mehl.