Vimmel – Välgörenhetsloppet 2019

30 sekunder innan starten av Välgörenhetsloppet, och hundratals personer står redo.

I söndags arrangerades årets upplaga av Välgörenhetsloppet i Jokkmokk. Hundratals deltagare stod på startlinjen, i strålande solsken och krävande värme.

Välgörenhetsloppet består egentligen av fyra lopp: ett kort lopp (380 meter) för yngre barn, ett mellanlopp (1,6 kilometer) för äldre barn och ungdomar, och det långa loppet (5,3 kilometer) som består av en tävlingsklass och en motionsklass, Välgörenhetsloppet har sedan starten för några år sedan vuxit till att bli ett av de största sommararrangemangen i Jokkmokk, och precis som arrangemangets namn antyder är syftet att samla in pengar som skickas till olika välgörenhetsorganisationer. I år valde arrangörerna att skänka intäkterna till organisationen Suicide Zero, ett val som blev mycket uppskattat.

Utöver insamling genom deltagaravgifter hölls även auktioner på varor och tjänster som lokala företag har sponsrat. De vinnande buden resulterade i mer insamlade pengar. Priserna i loppen var också skänkta av lokala företag – och vinsterna lottades ut bland alla deltagare som genomförde respektive lopp. Längs banan stod ett stort antal funktionärer, en del för att dirigera trafiken och andra för att se till att deltagarna fick i sig vatten – alla med samma goda humör och uppmuntrande hejande.

Utöver välgörenhetsloppets egna auktioner så deltog även Lions Club Jokkmokk i arrangemanget i parken. Klubben auktionerade ut såväl gruslass som ved, och de vinnande buden går också till välgörande ändamål genom Lions eget insamlings- och välgörenhetsarbete. Lions passade dessutom på att dela ut årets Lions-stipendium på 5.000 kronor till välgörenhetsloppets arrangörer: Anna-Karin Sundberg, Anneli Eklöw, Camilla Andersson och Kajsa Sandström – som tillsammans har lagt enormt mycket tid och energi på att bygga upp det så framgångsrika arrangemanget.

Här är en samling bilder från Välgörenhetsloppet 2019. Det totala antal deltagare och hur mycket pengar arrangemanget samlade in återkommer gratistidningen med i nästa nummer.

Välgörenhetsloppet 2019 blev en lika lyckad folkfest som förra årets arrangemang. Perfekt väder, glada människor överallt och vetskapen att man deltar för välgörande ändamål är en fin kombination.
Uppvärmning inför mellanloppet.
Starten av mellanloppet, 1,6 kilomete.r
Deltagare i full mundering: Gunnar Lundström från räddningstjänsten och Allan Stenman från Norrbottens regemente.
Start för tävlingsklassen i det långa loppet.
Målgång i tävlingsklassen, och alla löpare tog sikte på vattendunkarna. Dels för att dricka, men också för att få lite svalka.
30 sekunder innan starten av det långa loppet, och hundratals personer står redo.
Lottdragningen efter loppen är riktigt spännande – vem som helst av alla deltagare kan vinna något av priserna (som var anpassade för de olika loppens åldersgrupper).
Arrangörerna av Välgörenhetsloppet tilldelades årets Lions-stipendium av Lions Club Jokkmokk, för arrangörernas gedigna och framgångsrika arbete för välgörande ändamål.