Vuollerim friskola på språkresa i England

Stonehenge är ett bronsåldersbyggnadsverk i sydvästra England.

Vartannat år åker 8-9:an på Vuollerims friskola på språkresa till England. Vi får lära oss hur man ska bete sig när man kommer till ett nytt land samt förstå och prata bättre engelska. Vi fick även lära oss om Englands kultur och historia.

Vi samlar ihop pengar till resan genom att städa skolan och sälja kakor, plastpåsar, kokosbollar, salami och mjukkaka. Det kostade mellan 130 000-150 000 kronor för flyget och boendet till 17 barn och fyra vuxna. När vi åker till England får elevernas föräldrar anmäla sig frivilliga att följa med. I år var det två pappor som följde.

Här är vi påväg ner till stan första dagen i Bath.

I år var vi i Bath och i London. Vi bodde på ett YHA i sex nätter i Bath. Planen var först att vi skulle bli indelade i olika matgrupper men när vi kom fram upptäckte vi att det inte fanns någon spis. Våra duktiga lärare och våra föräldrar löste problemet. Vi besökte Bath Abbey, The Roman Baths, Stonehenge, Nr 1 Royal Cresent och American Museum. Vi gick även på en rundtur genom olika delar i Bath och vi fick bland annat lära oss om den varma källan. Majoriteten av alla elever tycker att Nr 1 Royal Cresent var mest intressant att se.

Tower Bridge är en av världens mest kända broar.

Vi var i London två nätter. Vi hade mycket planerat under dagarna som vi skulle tillbringa där. När vi kom fram till Earls court YHA där vi skulle bo lämnade vi resväskorna och sedan begav vi oss till Naturhistoriska museet. På Naturhistoriska museet fick vi bland annat se uppstoppade djur, olika stenar, fossiler och vi fick läsa om djuren. Det var väldigt intressant vilket gjorde att de flesta ville tillbringa mer tid på museet.

Det var väldigt häftigt att få fara själv utan föräldrarna till ett annat land. Att bo flera klasskompisar i ett rum är svårare än vad man kan tro. Risken är väldigt stor att man tröttnar på varandra. Det är viktigt att man tar hänsyn och respekterar varandra med tanke på att alla är olika som person.

Nästan alla elever tycker att Madame Tussauds var det bästa på hela resan. Det var mycket att se och det hände saker hela tiden. Roligaste var Alien avdelningen, man fick en stark inlevelse även fast man inte hade sett filmen. Det sista vi gjorde på Madame tussauds var att se en 4D Avengers film. Vilket det flesta uppskattade mycket. Alla var mycket nöjda när vi gick därifrån.

Under denna resa har vi lärt oss att vara mer bekväma att prata engelska. Vi har också fått bättre relationer med varandra inom klassen. När vi kom tillbaka till vardagen insåg vi att vi har det tryggt här. Vi bor i ett väldigt litet område jämfört med Bath och London. Detta var en resa vi sent kommer att glömma.

Text och bild: Saga Strömberg och Linnéa Lundmark årskurs 9 på Vuollerims friskola