HM Hermansons handelshus öppnar dörrarna för julmarknad 2019

Julmarknaden hos HM Hermansons Handelshus i Haparanda är stämningsfull tradition.

Kristina och Kåre Mogemark har sedan köpet av gården 2012 lagt ner minst 5000 arbetstimmar på projektet att bevara handelsgården. Och nu är paret redo att öppna upp för julmarknaden 2019, i vanlig ordning första adventshelgen.

Hösten 2012 köptes handelsgården, från 1830-talet, och det mesta var förfallet. Uthuslängorna var helt nedgångna och de flesta hade nog aldrig satsat vare sig pengar eller arbetstimmar på att ens försöka rädda byggnaderna. Men paret hade en stark vision som vi sakta men säkert lyckats förverkliga. Julmarknaden är en vision som man har haft.

Det tar tid att ordna med en marknad och det har lagts ned många timmar på att planera och se över vilka magasin som kommer att kunna nyttjas. Man har annonserat och åkt länet runt och affischerat och om båda sidor av älven. Kunder som varit och handlat i butiken och som varit längre ifrån har fått med sig affischer att sätta upp.

– Alla sätt är bra, bara man vågar fråga, säger Kristina Mogemark.

Nu står man i startgroparna för att öppna upp för årets upplaga av julmarknaden. Det finns många återkommande knallar som genom åren varit på plats. Glädjande är att man precis som förra året presenterar nya knallar som vill komma och sälja sina produkter.

Kristina och Kåge Mogemark ser fram emot årets julmarknad.

Med ett enkelt café inne i huset, knallar i salongen och ute i magasinen och tält, hälsar Kristina och Kåre alla hjärtligt välkomna på julmarknad på HM Hermansons handelshus i Haparanda.

Källa: Hermanssons Handelshus