Besöksnäringsutbildningarna i Kalix ligger helt rätt i tiden – Visita spår 1550 nya jobb i Norrbotten

Norrskensbild från Kalix. Foto Elisabeth Gustavsson.

En ny rapport från Visita, besöksnäringens egen branschorganisation, visar att Norrbottens besöksnäring kan skapa över 1550 nya jobb på några års sikt. I Kalix finns två utbildningar inom branschen, gymnasieutbildningen Naturturism och yrkeshögskoleutbildningen Affärsutvecklare besöksnäring.

Ur Visitas prognos:
Samtidigt som de senaste 19 månaderna har varit besöksnäringens tuffaste sedan andra världskriget är potentialen stor när det vänder. Norrbotten har en vacker natur och flera starka destinationer som jobbar aktivt med hållbarhetsarbetet. Egenskaper som fått ökad attraktivitet under pandemin och som bidrar till att 1550 nya jobb kan växa fram på några års sikt.

Två framtidsutbildningar i Kalix

Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Det är också en bransch med oerhört stor tillväxtpotential, inte minst i Norrbotten då fler och fler söker lugnet i skog och mark. I Kalix finns både gymnasie- och yrkeshögskoleutbildning för de som vill jobba inom denna framtidsbransch; “Naturturism” är inriktningen för de som vill arbeta med människor och turism. För de som vill lära sig driva och utveckla ett företag eller en organisation är yrkeshögskoleutbildningen “Affärsutvecklare besöksnäring” ett bra alternativ. Det ger eleverna bland annat kompetens att utveckla och paketera tjänster inom turist- och besöksnäringen.

Källa: Kalix kommun