Heidi Andersson, Armbryterskan från Ensamheten, inviger armbrytarbord på Manhemsskolan i Kalix

Heidi Andersson tar iiii vid armbrytarbordet.

Eleverna på Manhemsskolan i Kalix har fått önska vilka rastaktiviteter de vill ha på skolan. Högst upp på önskelistan stod armbrytarbord och fotbollsbord. Fotbollsbordet är redan på plats och i bruk, och den 27 januari kommer Heidi Andersson, elvafaldig världsmästare i armbrytning, och inviger armbrytarbordet på plats i Manhemsskolan.

– Målet med alla våra rastaktiviteter är ökad rörelse och mer social samvaro, berättar Ingela Frisk, hälsosinspiratör på Kalix kommun. Det handlar om att få eleverna att bryta stillasittandet, stå upp och lyfta blicken från sina mobiltelefoner under rasterna.

Heidi Andersson från Ensamheten och Storuman är en välkänd idrottsprofil, och en av världens främsta armbrytare genom tiderna. Genom åren har Heidi blivit världsmästare elva gånger, under två år rankades hon också som nummer ett i världen, oavsett viktklass. När någon frågade den 11-åriga Heidi vad hon ville bli som stor, svarade hon armbrytarproffs och miljöaktivist och än idag är armbrytning och hållbarhet hennes stora starka intressen.

Den 27 januari kommer Heidi Andersson till Kalix och Manhemsskolan för att, tillsammans med sin far Kent Andersson (världsmästare i Grandmaster +50 år och manuell timmerhuggare till yrket), ge världsmästarinstruktioner i armbrytning vid ett armbrytarbord som blir kvar på plats när far och dotter beger sig hemåt igen med elbilen. Och hållbarhetstänket gäller också för bordet, som är tillverkat lokalt i Storuman med stark hållbarhetsprofil och cirkulärt tänk.

Mer om Heidi Andersson

Heidi säger att uppväxten i byn Ensamheten i Västerbottens inland har format henne som människa med starka värderingar och tydliga kärnvärden som handlingskraft, ansvar och utveckling.
Heidis hobby är att förverkliga drömmar, driva företag och att eftersträva att vara bli en planetskötare i världsklass med målsättningen att vara fossilfri till år 2025 (hur denna resa ska gå till kan följas via www.fossilfri.com). Hon vill också träna armbrytning med gymnasieelver, leka skogsbrukare med fokus på röjning och plantering och dricka kaffe och lösa världsproblem hemma i Ensamheten.

Källa: Kalix kommun