Upphämtningen som kom av sig / Kiruna IF – KIF Herr

Leonard Forselius mål räckte inte mot Teg. Foto: Mats Åstrand

Kiruna var på väg mot en klassisk upphämtning.

Men Tegs powerplay var hänsynslöst.

Umeålaget vann med 8-5 (4-0, 2-4, 2-1).

– Vilken berg och dal-bana, säger KIF-tränaren Robert Lahti.

 

UPPDATERAD: 20.04

 

Inför matchen mot Teg utökades KIF:s skadelista till fem man efter att Andreas Mäki Kero inte kunde vara med.

Sedan tidigare var David Krekula, Johan Grönquist, Kim Persson och Martin Söderberg borta.

 

Den första perioden blev en lång mardröm för KIF. Teg ägde puckinnehavet och målen trillade in allt eftersom.

1-0 kom efter 9,52. Jesper Eriksson i KIF-målet lyckades rädda första skottet av Elias Edström men returen från Marcus Ekblad gick in.

Efter 12,13 åkte Calle Källström ut för en hooking. Tegs powerplay i den första perioden var grymt. 2-0 kom på ett inspel från höger och ett direktskott i slottet av samme Marcus Ekblad.

Kort efter målet skapade KIF sin farligaste chans i den första perioden när Elias Nimenius gjorde sin gubbe och sköt ett skott i stolpen.

Men sedan var det åter nästan bara Teg.

3-0 gjorde Kirunasonen Anton Tano när han prickade krysset från backpositionen i powerplay efter att KIF dömts till en utvisning efter för många spelare på banan.

27 sekunder innan periodvilan gjorde Mattias Moström 4-0 till Umeålaget efter en fin sidledspassning genom hela KIF-zonen av Oliver Lindgren.

Skottstatistiken var talande 19-3 till hemmalaget.

– Vi börjar otroligt svagt. Det här kännetecknar var vi är just nu med det här laget. Vi har alldeles för djupa dalar. Vi kan inte stoppa blödningen i den första perioden och det rasslar iväg. Det är en av de sämsta perioderna jag har sett det här laget göra, säger Robert Lahti.

Vad är förklaringen till att det blir så här?

– Det är många grejer. Jag vill inte skylla på det men faktum är att vi har fem riktigt viktiga spelare borta. Vi är för naiva som helhet när vi går ut till match och det beror på att vi har många rutinerade och bra spelare borta. Vi får aldrig det där lugnet utan får spela med stress hela tiden. När vi är dåliga blir det lätt en negativ spiral som eskalerar.

Vad sa ni i pausen?

– Vi hade ett snack i pausen. Man skäms ju. Och spelarna också. Vi har skällt på spelarna tidigare när vi har haft dippar men någonstans kommer man till en punkt när det inte hjälper att skälla längre. Istället satte vi oss ner och diskuterade saken i lugn ton med spelarna. Vi påminde varandra om att man spelar hockey för att det är kul. Spelarna kom med många konstruktiva lösningar och snacket inför andra perioden var att vi skulle gå ut och vända på det här. Och vi visade att vi mentalt klarade av att komma tillbaka.

KIF kom ut som ett helt annat lag till den andra perioden och visade upp en helt annan fart, aggressivitet och vilja.

Reducering kom redan efter dryga minuten när Olle Hellströms skott letade sig in från blålinjen.

Men redan minuten efter ökade Teg på till 5-1 genom Marcus Eklund som då gjorde sitt tredje mål för aftonen.

Efter det tog KIF över totalt, delvis tack vare att Teg drog på sig många utvisningar.

Leonard Forselius gjorde 5-2 med ett piskande handledsskott i powerplay.

5-3 låg backen Olle Hellström bakom. Hans fina djupledspassning hittade fram till en friskrinnande Olle Vennström som kyligt la pucken till vänster om KIF-bekantingen Arvid Stenmark i Teg-målet.

– Olle har ett bra skott och visade det direkt när han fick läget, säger Robert Lahti.

Hur det blir med forwardens framtid i KIF är ännu oklart.

Teg tog timeout i ren panik.

Det hjälpte inte.

5-4 kom efter att Kiruna kom två man ensam mot målvakten. Leonard Forselius var kylig och passade till Jesper Landström som kunde direktskjuta in reduceringen.

Game on!

Kiruna fortsatte att mangla mot Tegmålet och radade upp tre heta chanser i samma byte, men pucken ville inte in.

Istället vände spelet och Anton Tano kunde kontra in sitt andra mål för kvällen till 6-4 med bara två minuter kvar av perioden.

Ett riktigt tungt psykologiskt mål att få emot sig.

En annan sak bör nämnas från den andra perioden: Herman Åstrands tappra kämpande och never-say-die-attityd.

I mitten av den fick han en smäll mot ansiktet och blev liggande, tog sig ut till båset på egen hand och kom tillbaka i spel.

I slutet av perioden täckte han skott med benet. Pucken tog illa, Herman åkte omkring som om benet var brutit när Teg fortsatte att anfalla.

Nytt skottläge – nytt skottäck av Herman även den gången också!

Också den pucken såg ut att riktigt illa på KIF-forwarden som ÄNDÅ fortsatte att jaga pucken.

Vilken vilja. Vilken hög smärttröskel.

Skotten i den andra slutade 7-16. Snacka om att de båda perioderna såg helt olika ut.

– Vi har ju även höga toppar i spelet. Direkt när vi får lite hugg så svänger det så kraftigt åt andra hållet. Laget får en sådan energi och helt plötsligt så spelar vi ju som ett topplag.

 

Leonard Forselius visade upp en riktig fart under hela matchen. Även i den tredje perioden. Stundtals kändes det som att han var inne hela tiden och överallt på isen.

Det var han som gav KIF hopp med sitt 6-5-mål efter 3,05 efter några riktigt kyliga dragningar.

En heroisk upphämtning var på gång men längre än så kom inte ett vilt kämpande Kiruna.

Målskytten Forselius hade oturen att få felträff på pucken och visas ut för puck out efter 12,08. I det efterföljande powerplayet avgjordes matchen.

Teg var hänsynslösa i spelet med en man mer och Elias Edström gjorde 7-5, trots att uppoffrande KIF-spelare täckte skott efter skott efter skott i boxplay.

Med två minuter kvar tog bortalaget timeout och ut Jesper Eriksson i målet. Men istället för nytt hopp gjorde Kirunasonen Anton Tano 8-5 i tom bur och blev även han tremålsskytt i matchen.

– Om man summerar matchen så gör vi en för dålig första period för att riktigt orka komma tillbaka. Men vi lägger ju oss inte ner och dör efter första perioden. Jag vill inte hänga grabbarna för den här insatsen. Det är klart att jag är jättebesviken för att vi förlorar men samtidigt måste vi se nyktert på läget vi är i, säger Robert Lahti.

 

Mattias Heikki

Gillar du Mattias Heikkis texter på hemsidan?

Visa det genom att swisha en liten slant.

123 601 38 41

 

Författare:

Detta inlägg finns i sin helhet på Nyheter från Kiruna IF – KIF Herr // Svenskalag.se hemsida.

Källa: Kiruna IF Herr, Kiruna