Ett föredöme på många olika sätt / Kiruna IF – KIF Herr

Delägaren Alexander Sterner och brorsan, VD Johannes Skogkvist under galan.

Han är Årets Företagare i Kiruna.

Och har ett brinnande hjärta för KIF och ishockeyn i stan.

Johannes Skogkvist berättar om det fina priset, företagets personalvård och blickar tillbaka på Kiruna IF:s HBTQ-lansering för snart fem år sedan.

Ett projekt han själv drog igång.

 

De glamourösa strålkastarna på Kirunagalan och slocknat och Johannes Skogkvist är tillbaka i vardagen igen på sitt företag Elkoll AB.

Det är inte varje dag som man kammar hem det mest prestigefyllda priset på Kirunagalan. Därför hälsade Kiruna IF på för att gratulera och fira en av sina mest trogna samarbetspartners.

Efter ordförande Otto Anderssons besök satte företagets VD sig ner med hemsidan för en pratstund.

– Det är kul att uppmärksammas. Vi har hållit på i tolv år nu och priset blir ett kvitto på att vi gör det bra, säger Johannes Skogkvist.

Så här löd juryns motivering:

“Årets företagare har genom åren byggt upp ett starkt och stabilt företag i och utanför Kiruna inom sin bransch. Denna företagare har med stort samhällsengagemang och intresse för kultur bidragit till att göra vår stad lite bättre genom att bland annat engagera sig i HBTQ-rörelsen och stötta handikappidrotten i Kiruna.”

 

Just HBTQ-frågorna ligger honom varmt om hjärtat, både när det gäller hans företag, ishockeyn i Kiruna och klimatet i staden i stort.

– Det handlar om ett samhällsengagemang. Det här är inget man gör för att tjäna något på det. Man vill ju leva i en attraktiv stad, säger han.

Hur ser ert arbete med det ut på arbetsplatsen?

– Vi har en acceptanspolicy i företaget för alla våra anställda. Vi tar hand om de mjukare frågorna. En bra arbetsmiljö handlar om så mycket mer än hjälmar och remmar. Vi får inte glömma bort hur vi behandlar och tar hand om varandra på jobbet. I alla våra annonser går vi ut med att de vi anställer ska ha ett inkluderande synsätt på människor, säger Johannes Skogkvist.

 

Det var han som väckte frågan i KIF:s styrelse 2014. Varför inte slå ett slag för acceptansen? Varför inte hjälpa staden Kiruna att bli varmare, vänligare och mer tillåtande?

Under sommaren 2014 klev Kiruna IF fram i frontledet för att människor ska ha rätt att få vara de de är. Att få accepteras för den personen de är födda till.

KIF bar regnbågsfärgerna på matchtröjan (fick specialtillstånd av ishockeyförbundet under en säsong) och blev till slut Sveriges allra första idrottsförening att bli HBTQ-certifierade.

Så här sa Johannes Skogkvist i en intervju med Sportbladet:

– Kiruna är machostaden nummer ett. Vi kör de största truckarna, slår med slägga i berget, spelar hockey. Kontrasterna blir nu extrema. Vi vill bryta mytbilderna om den norrländska mannen, och ska Kiruna och Kirunas hockey utvecklas måste det finnas plats för alla. Annars kommer vi ingenstans.

 

Genomslaget blev stort. Eller nej, vänta…det blev helt jäkla enormt!

Media från hela världen ville uppmärksamma den lilla förenignen i den lilla staden högt, högt upp i norra Sverige.

Nu med lite distans till det hela blickar Johannes Skogkvist tillbaka:

– Det blev mycket större än jag hade väntat mig. Jag förväntade mig inte att vi skulle vinna priset på Idrottsgalan eller att jag och Mikael Lasu skulle vinna Svenska designpriset för tröjorna. Jag trodde inte heller att tidningar från Kanada, USA, Brasilien, Ryssland, ja hela världen skulle höra av sig, säger han innan han funderar kring frågan varför det blev så stort:

– Självklart ska man kunna få älska den man vill och kunna vara med den man vill vara med. Vårt ställningstagande borde inte ha fått en sådan här uppståndelse. Att den fick det visar bara att det behövdes. Nu när andra inom idrottsrörelsen har kommit ut och gjort liknande saker står det ofta i media att vi i Kiruna IF var först. Det är en jättebra marknadsföring för Kiruna att vi är orginalet.

 

På Kirunafestivalen samma år kom en homosexuell man fram till Johannes Skogkvist och gav honom en kram.

Han sa att han var på väg att flytta från Kiruna, men efter KIF:s ställningstagande menade han att han inte kunde lämna stan nu.

– Han tackade så mycket för att vi drog igång det här. Det här visar att om vi kan få en person att stanna var i Kiruna så var det värt det, säger Johannes Skogkvist.

Har stämningen i Kiruna påverkats av det KIF gjorde?

– Jag tycker det. Det pratas mer om det och det blir en helt annan öppenhet i stan. Förut har folk inte kunnat vara vem man vill eller prata som man vill. Nu kan de göra det öppet utan att det är något konstigt med det.

Har du personligen fått uppleva något negativt på grund av det här?

– Nej, det tycker jag inte. Det skulle vara något enstaka nättroll i sådana fall. 99,9999 procent av alla reaktioner har varit positiva. Så är det ju.

 

Elkoll AB är ett företag med en skön ishockeykänsla i sig.

Företaget har länge sponsrat KIF. Johannes själv, har som sagt, suttit i KIF:s styrelse och har ett hjärta som brinner för ishockeyn i Kiruna.

Simon Thyni, Elias Nimenius och Emil Mäki jobbar på företaget och är bara tre av många som har någon slags ishockeybakgrund på Elkoll.

Så man kan nog förstå att det blir en hel del hockeysnack i fikarummet.

– KIF betyder jättemycket för mig. Det är en del av en attraktiv stad. Det måste finnas något som man kan samlas kring och här i Kiruna är ishockeyn stark. Jag brinner för ishockeyn och en av mina döttrar ska börja spela ishockey nu, säger Johannes Skogkvist.

Kommer ni att forstätta att hjälpa KIF?

– Vi har gjort det i alla tolv åren som vi har funnits och vi kommer självklart att fortsätta med det.

Elkoll AB är ett föredöme som företag i Kiruna.

Priset på Kirunagalan är bara ett av bevisen för det.

 

Mattias Heikki

Gillar du Mattias Heikkis texter på hemsidan?

Visa det genom att swisha en liten slant till KIF.

123 601 38 41

Författare:

Detta inlägg finns i sin helhet på Nyheter från Kiruna IF – KIF Herr // Svenskalag.se hemsida.

Källa: Kiruna IF Herr, Kiruna