“Vi tror stenhrt p dem” / Kiruna IF – KIF Herr

Thomas Jatko bekräftar att tränarduon har fortsatt förtroende.

KIF har förlängt kontrakten med Robert Lahti och Henrik Törmä.

– Vi tror stenhårt på dem, säger sportgruppens Thomas Jatko.

 

Kiruna IF satsar på kontinuitet på tränarsidan. Robert Lahti är klar för sin femte säsong i KIF-båset och det tredje raka efter sejouren i City.

Henrik Törmä kommer därmed att göra sin andra säsong som assisterande tränare.

– ”Robban” och ”Henke” är två Kirunakillar med ett bultande KIF-hjärta. De brinner för föreningen, säger Thomas Jatko.

 

Det var inte bara spelartruppen i KIF som hade en låg snittålder, utan även tränarduon, jämfört med övriga lag i Hockeyettan. Och precis som sportgruppen ser en utvecklingspotential hos de unga spelarna, ser de det i tränarduon också.

– Jag är övertygad om att både ”Robban” och ”Henrik” har lärt sig mycket av den säsongen som vi har haft och att de kommer att kunna utveckla sig själva till nästa säsong. Vi ska inte glömma att de hade en tuff uppgift med ett lite för ungt och oerfaret lag som dessutom drabbades hårt av skador under nästa hela säsongen, säger Thomas Jatko.

 

KIF har en sportsligt mycket tuff säsong bakom sig. Efter den satte sig tränarna och sporgruppen sig ner och att noga analysera vad som gick snett – och hur man kan göra det bättre till nästa säsong.

Det har haft samtal med tränarduon som Thomas Jatko beskriver som tuffa men väldigt nyttiga.

– När man kommer sist i en serie måste man ta varningsklockorna som ringer på allvar. Och det har vi gjort. Vi har satt oss ner och ifrågasatt både spelartruppen och tränarparet och även vår egen, alltså sportgruppens prestation. Vi har identifierat de brister som vi hade under förra säsongen och vi alla är överens om hur vi ska förändra vårt arbete bli bättre nästa säsong, säger Thomas Jatko.

 

När det går sportsligt trögt höjs i stort sett alltid röster från fansens sida om att man behöver en ny röst i båset.

På KIF:s sociala medier har tränarparet fått utstå en del kritik och vissa har velat se ett tränarbyte i KIF till nästa säsong.

Vad säger du om kritiken, Thomas?

– Jag, resten av sportgruppen och ordföranden har tagit till oss av kritiken. Vi har lyssnat och övervägt hur vi vill göra i framtiden. Vi förstår att något måste förändras, konstigt vore annars när man kommer sist i tabellen. Men att byta tränare är inte rätt väg att gå. Man ska komma ihåg att majoriteten av KIF-fansen har visat sitt stöd för tränarparet. Men att några ventilerar ett missnöje är helt normalt när det går dåligt på isen. Att sparka tränarna tror många är en snabb lösning, men verkligheten är mer komplicerad än så. Det är många pusselbitar som ska vägas in när man bygger ett A-lag.

Vad menar du då?

– Vi bedömer att det inte finns en bättre tränarduo i Kiruna. Därmed får vi värva in en heltidsanställd tränare söderifrån. Vi tror att de pengarna kan användas bättre på annat håll i föreningen eftersom vi tror att ”Robban” och ”Henke” kommer att göra ett bra jobb nästa säsong med det laget man får till sitt förfogande. Båda tränarna kan enormt mycket ishockey och lägger ner en stor del av sin tid, inte bara när det gäller att träna A-laget, utan de ställer upp för KIF som förening. Båda är ovärderliga bollplank för sportgruppen när det gäller rekryteringen av nya spelare. Och ta bara en sådan sak som att det är självklart för Robert att åka med damlaget till Narvik för att hjälpa till med coachningen och utveckla vårt damlag. Han brinner verkligen för hela Kiruna IF och det är sådana personer och krafter som är blodet och själen i en förening. Vi ska vända den här skutan – tillsammans, säger Thomas Jatko.

Intervjuer med de båda tränarna kommer på hemsidan vid ett senare tillfälle.

 

Mattias Heikki

Gillar du Mattias Heikkis texter på hemsidan?

Visa det genom att swisha en liten slant till KIF.

123 601 38 41

Författare:

Detta inlägg finns i sin helhet på Nyheter från Kiruna IF – KIF Herr // Svenskalag.se hemsida.

Källa: Kiruna IF Herr, Kiruna