Kiruna-rappare gästar Random Bastards nya låt – hyllar Norrland

Skarp V (Viktor Strand) från Kiruna hyllar Norrland i Random Bastards nya låt NAWF.

MUSIK Kiruna-rapparen Skarp V (Viktor Strand) gästar Umeå-kollektivets Random Bastards nysläppta låt NAWF. Låten är en hyllning till Norrland. Random Bastards vill belysa hela Norrlands hiphop-scen och har låtit elva rappare, från Gävle till Kiruna, gästa den sju minuter långa låten. I fredags släpptes musikvideon på SVT Play, och Viktor Strands del spelades in på Ishotellet i Jukkasjärvi.

Umeå-kollektivet Random Bastards, där bland annat artisterna Fricky och Cleo ingår, firar varje år i april musikhögtiden Storspovsmånad. Under månaden släpper kollektivets medlemmar musik för fira att Västerbottens landskapsfågel storspoven återvänder från varmare breddgrader.

Först ut för Storspovsmånad 2019 blev Låten NAWF. Rapparen Erk tillsammans med husproducenten Academics bjöd in elva unga rappare från Norrland, för att belysa hela Norrlands hiphop-scen

– Nu på senare tid har många i resten av Sverige upptäckt Umeå och vår hiphop-scen, det är en bra början. Men det kändes viktigt att visa att det inte bara är ”UÅ” som är norrländsk rap. Den här låten betyder mycket för mig för att vi verkligen fick med så många olika perspektiv genom alla gästerna. Unga tjejer och killar som berättar om sin vardag och sina upplevelser. Vi ville göra en hyllningslåt för att på något sätt lyfta mångfalden här uppe och presentera nya artister på samma gång. Det är ett ganska spretigt gäng på låten, precis som vårt gäng Random Bastards, blandat och konstigt, men sjukt skönt, säger Erk till kingsizemag.se

Omslag: Marc UÅ

”Väldigt tacksam”
Kiruna-rapparen Skarp V (Viktor Strand) fick äran att avsluta den sju minuter långa låten. Han rappar bland annat om Luossavaara, Nikkaluokta och Kurravaara. Hans
del av musikvideon, som i fredags släpptes på SVT Play, spelades in på Ishotellet i Jukkasjärvi.

– Jag känner mig väldigt tacksam att få vara med i det här projektet, säger Viktor Strand.

I februari 2018 gick det att läsa om rapparen Skarp V i samband med hans debutalbum
Eskapism, med vilket han ville sätta Kiruna på Hip-Hop kartan. Hans texter handlar delvis om tankar kring uppväxten i en gruvort i förändring, men även om drömmar och vardagsflykt.

Viktor Strand studerar just nu musik i Malmö och varvar studierna med att regelbundet gästa Västerås-gruppens Fridlysts spelningar.

Låten NAWF går bland annat att lyssna på Spotify, SVT-play och YouTube.

Länk till musikvideon (YouTube): https://www.youtube.com/watch?v=TKIv1KtiI6M